Slušaj vest

Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.

- Mi ovde u Brezovicama, na većoj nadmorskoj visini radimo kompletnu proizvodnju. U ovom periodu, najomiljenija je bela slanina. Svinju koju preradimo ovde, sušimo u sušarama. Naši proizvodi stižu na trpeze širom Srbije - kazao je Bojović za agenciju RINA.

Pogledajte kako izgleda Goranovo suvo meso Foto: RINA

Na svom gazdinstvu, Goran ima nekoliko sušara u kojima meso suši na starinski način. Proces sušenja se odvija na bukovim drvetom uz ventilaciju, što omogućava hladno dimljenje.

- Sušenje traje malo duže, ali ovi hladni zimski dani pogoduju kvalitetnom sušenju mesa - objašnjava Goran.

Goran je prilagodio svoj rad savremenim standardima, osiguravajući da svi kriterijumi budu ispoštovani kako bi se meso sušilo na tradicionalan način.

- Sada vodimo računa o zdravlju drva i hranimo svinje domaćim žitaricama. One konzumiraju sve što nađu u prirodi, jer su na otvorenom prostoru od oko četiri i po hektara - dodaje on.

Mnogi kupci posete njegovo gazdinstvo i odlaze oduševljeni kvalitetom proizvoda.

- Stekli smo mnogo konzumenata širom Srbije. Bezbednost hrane je prioritet, a registracija predrade mesa na gazdinstvu je nešto što smo uradili kako bismo osigurali sigurnost naših proizvoda za ljudsku upotrebu - naglašava Bojović.

Brojne porodice koje kupe meso od Gorana redovno se vraćaju, što mu daje motivaciju da nastavi da radi ono što voli.

- Povratna informacija od kupaca je zaista posebna i daje nam vetar u leđa - zaključuje Goran Bojović.

Tradicija sušenja mesa u Brezovicama tako ostaje živa, sa čvrstim korenima u prošlosti, ali sa pogledom ka budućnosti.

biznis.kurir.rs/RINA