Slušaj vest

Sušeni vrganji, kisela salata od lisičarke, dimljeni ovčiji sir sa Homoljskih planina, livadski i bagremov med samo je deo jedinstevnog asortimana koji na svom porodičnom gazdinstvu proizvode supružnici Slobadanka Novaković i njen suprug Dragoslav Milić iz Ceremošnje kod Kučeva.

Svoje proizvode koje većinom prave od plodova koje sakupe iz šume, predstavili su i na nedavno održanom 18. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu.

Slađana Novaković.jpg
Foto: Privatna Arhiva

- Pečurke beremo sami u šumi, sušimo i pakujemo. Imamo sušeni vrganj i lisičarku, a pakujemo ih i u tegle kao salatu. Tegla kisele salate od lisičarke ili vrganja od 750 grama košta 850 dinara. To su pečurke u presolcu, samo voda, so, sirće i ništa više. Kesica sušenog vrganja od 100 grama je 1.500 dinara - priča za Kurir Biznis Slobodanka Novaković.

Na našu opasku da to deluje prilično skupo, Slobodanka odgovara da uprkos ceni kupaca ima.

- Ima kupaca. Dolaze kod nas kući ili im šaljeno poštom, kako kome odgovara. Ima ih sa svih strana, nije im skupo - tvrdi Slobodanka.

Slobodanka Novaković na 18. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića  Foto: Privatna Arhiva

Pošto zarada od gljiva nije loša, ali nije dovoljna za život ova porodica se bavi i pčelarstvom.

- Imamo i med šumski, livadski i bagremom. To je pravi med i tegla livadskog od 750 grama košta 1.300 dinara, a šumskog 1.500 dinara - objašnjava nam Dragoslav Milić.

Vredni bračni par na svom gazdinstvu pravi i sir od ovčijeg mleka sa Homoljskih planina, koji suše na dimu.

SUSENI SIR.jpg
Foto: Privatna Arhiva

 - Dimljeni ovčiji sir sečemo na parčad i tako pakujemo. Cena zavisi od gramaže. Imamo parčad od 520 dinara, a imamo i od 1.250 dinara. Kilogram ovog sira košta 1.500 dinara - kaže Slobodanka Novaković.