Socijalno preduzeće „Radanska ruža" iz Lebana koje zapošljava desetak žena iz marginalizovanih grupa za manje od deset godina postalo je najveći proizvođač organske paprike i najveći izvoznik organskog ajvara u našoj zemlji. Sa šest hektara organskih njiva godišnje prerade oko 40 tona zdravog, neprskanog voća i povrća. Najviše, čak 30 tona organske paprike.

Dok je sunca biće i roda. Pune ruke paprika i posla. Ako nisu kraj šporeta, na njivi su. Ubiraju se plodovi napornog rada koji je krenuo početkom maja. Tada su zasađene ove organske njive udaljene i skrivene od ljudi.

- Ja već 4 godine radim u Ruži, nekog posebnog plana nema radimo svi sve od rada u njivi do rada u proizvodnji, ništa nam nije teško samo da ima nešto da se radi - kaže Biljana Đokić, radnica „Radanske ruže".

Snimak ekrana (506).jpg
Printscreen/RTS 

Težak je bio put do najvećeg proizvođača organske paprike u zemlji. Od 2015. i potpore Evropske Unije do vlasnika dva hektara plodne zemlje. Sušno, vrelo leto posebno je iskušenje. Ulaganje i predanost svakodnevno pune džakove mirisnom, zdravom paprikom, ali i paradajzom, kupusom, ljutom paprikom, pasuljem.

- Srećom imamo arteški bunar koji smo neprekidno koristili da nije bilo toga rod bi bio sigurno umanjen za 50 i više procenata jer nije bilo kiše, a takođe bilo je mnogo rada jer organska proizvodnja ne dozvoljava bilo kakvo korišćenje sredstava tako da sve mora da se kopa, da se plevi da se očisti od insekata - kaže Predrag Stošić, direktor Socijalnog preduzeća „Radanska ruža".

Snimak ekrana (508).jpg
Printscreen/RTS 

Podrška sigurnoj, zdravoj proizvodnji su i kooperanti. Šest ih je koji oslanjajući se na tradicionalne, prirodne recepte zaštite bilja gaje povrće i voće za "Radansku ružu". Siguran plasman i obostrano zadovoljstvo.

- Pesticidi sve ove zaštite otrovne nisam voleo nikad da ih upotrebljavam i to me je najviše privuklo da počnem da sarađujem sa radanskom ružom i mogu da vam kažem da imamo jako dobru saradnju - navodi Dragi Milenković, proizvođač organskog povrća iz Bošnjaca kod Lebana.

Organska paprika gaji se na 2,5 hektara. Ispečena, iscepkana i spremljena po bakinom receptu pakuje se u teglice. Preko firme iz Austrije 8 tona organskog ajvara odlazi na ovo i tržište Nemačke i Švajcarske.

Snimak ekrana (504).jpg
Printscreen/RTS 

- Kvalitet onoga što rade je izuzetno dobar posebno što je to jedini manufakturni organski ajvar po mom znanju na svetu, tako da mi smo srećni što imamo ovo partnerstvo - navodi Hans Humer, vlasnik firme iz Beča.

I to nije sve - puni teglice "Radanska ruža" i organskom malinom, šljivom, paradajzom. Uskoro će preko granice kiseli kupus i pasulj prebranac.

Zdravo, ukusno, kvalitetno, spremljeno kao za svoju porodicu, to je recept jednog od najuspešnijih socijalnih preduzeća u zemlji.

biznis.kurir.rs/RTS