OVO JE TRENUTNO NAJISPLATIVIJE POVRĆE U SRBIJI: Sve do detalja - cena, kako se sadi, koliko traje berba, šta kada je sušna godina
Foto: Printscreen/RTS

ISPLATIVO

OVO JE TRENUTNO NAJISPLATIVIJE POVRĆE U SRBIJI: Sve do detalja - cena, kako se sadi, koliko traje berba, šta kada je sušna godina

Moj biznis -

Poslednjih desetak godina Srbija postaje sve značajniji izvoznik krastavaca. U proizvodnju je uključeno nekoliko hiljada malih poljoprivrednika i veliki deo proizvodnje se plasira u zemlje Evropskog tržišta. Trenutno je gajenje krastavaca najisplativija proizvodnja u srpskom agraru.

Za uzgoj krastavaca kornišona treba što više sunčeve svetlosti, ali zbog suše ove godine su sazrevali zahvaljujući sistemima za navodnjavanje. Porodica Mišković iz Kikinde bavi se uzgojem krastavaca tri godine i ove godine u berbi postižu 12 kilograma ploda po kvadratnom metru, što je odličan prinos.

proizvodnja kornišona
foto: Printscreen/RTS

- Ove godine su temperature bile značajno u porastu i bilo je perioda kada je sam sistem za navodnjavanje radio i po pet, šest sati dnevno, ali je bilo veoma naporno održavati biljku u ovim toplotnim udarima - objašnjava Dunja Mišković, proizvođač kornišona iz Kikinde.

Prednosti ovog povrtarskog uzgoja je što nisu potrebne velike površine pod zasadom, a otkup je zagarantovan.

proizvodnja kornišona
foto: Printscreen/RTS

- To je da se na maloj površini ostvari veliki prihod. Eto, to je! - naglašava Dragan Vukobrat, poljoprivrednik iz Kikinde.

U čačanskom kraju više od 400 domaćinstava ostvariće siguran prihod zahvaljajući krastavcima, dok se u nekim vranjanskim selima uzgojem kornišona bave već duže od tri decenije. Berba traje nedeljama, ali se povremeno angažovanje radnika isplati.

proizvodnja kornišona
foto: Printscreen/RTS

- Prva klasa je 135 dinara, druga 90, treća 30 dinara. S’ tim što imamo primedbu da je između prve i druge klase mala neka razlika, dok je velika rezlika iz druge u treću što nije kako treba - kaže Nenad Trajković, poljoprivrednik iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja.

Na imanju Dušana Đorđevića kod Vranja povrće se gaji u 15 plastenika na ukupno sedam hiljada kvadratnih metara. Kupuje se zimnica plasman robe je zagarantovan.

- To je ranije bilo na otvorenom polju, a sada je u zaštićenom prostoru. Sigurnije je i dosta je ulaganja. Imamo obezbeđen otkup - objašnjava Dušan Đorđević, poljoprivrednik iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja.

Povrtarska proizvodnja u Srbiji zauzima oko 90 hiljada hektara. Prošle godine izvezli smo blizu 130 tona svežeg i prerađenog povrća u vrednosti od 180 miliona evra.

biznis.kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track