Da Dušanova baba nije od svoje drugarice iz Meksika davnih dana dobila na poklon par ljutih papričica, od kojih je ona kasnije stvorila svojevrsnu proizvodnju, danas bi ovaj mladić radio u nekom gradu i bavio se drugim radnim pozivom.

Ipak, danas je Dušan značajan proizvođač ovih delikatesa, koji su na srpskim soframa uvek lako nalazili svoje mesto, prvenstveno jer ga mnogo i ne traže, a naravno i pošto uz njih mnoga jela dobijaju dodatno na ukusu i kvalitetu.

- Danas u šest plastenika gajim oko tridesetak vrsta ljutih papričica, čije sorte potiču iz Amerike, Afrike, sa Tajlanda i tako dalje - kaže za Biznis Kurir ovaj vredni poljoprivrednik.

Screenshot_20241001_183817_Instagram.jpg
Printscreen/Instagram/problem.peppers 

Za naš portal je razgovarao baš dok je brao novu turu papričica, za koje kaže da su ove godine rodile veoma dobro i da shodno tome ne namerava da širi proizvodnju, kako bi ovaj posao mogao da radi što kvalitetnije.

- U svemu ovome smo porodično, a tu su i prijatelji da pomognu oko radova, tako da smo svi mi u suštini radna snaga.

Screenshot_20241001_183900_Instagram.jpg
Printscreen/Instagram/problem.peppers 

Dušan Tašović inače živi i radi u selu Rašković, nadomak Knića, i za svoje mesto pored prirodnih lepota navodi i to da ipak imaju problema sa lokalnom infrastrukturom, koja bi poslove sa logistikom učinila lakšim, da je sitacija naravno povoljnija.

On otkriva i da su njegovi proizvodi za sada u plasmanu samo na srpskom tržištu, što mu je čini se sasvim dovoljno. Posećivao je samo veće manifestacije hrane u zemlji, na kojima su ga primetili vlasnici specijalizovanih prodavnica za lokalne i organske namirnice, pa se tako danas njegove papričice mogu kupiti širom Srbije.

Screenshot_20241001_183910_Instagram.jpg
Printscreen/Instagram/problem.peppers 

Ako se vratimo na početak priče, zanimljiva je anegdota oko toga kako je počeo da se bavi svojim današnjim poslom.

- Baka je pošto je od drugarice iz Meksika dobila ljute papričice, iste počela da sadi za sebe, te ih je kada je slava u gradu donosila upakovane u teglicama. Njima su naravno svi bili oduševljeni. Na nagovor rodbine i prijatelja, počeo sam da se ovim poslom  ozbiljnije bavim, tako da danas imam šest plastenika pod zasadima različitih vrsta - rekao je.

Dušan je vrlo uspešan u ovom poslu i posle šest - sedam godina bavljenja ovim poslom, njegove papričice prodaje upakovane u teglama, i zakišeljene, baš po receptu svoje bake. 

biznis.kurir.rs