U radionici koja je udaljena dva kilometara od centra Jagodine, master biohemije i doktorand na Hemijskom fakultetu Danijela Mladenović (34) pravi prirodne kozmetičke proizvode od biljnih vrsta koje se, iako imaju ogroman potencijal, ne koriste tako često kod nas.

Sve recepte napisala je sama, a list breze, seme drenjine, koštice šljive, lešnika, kajsije, divlje ruže neke su od sirovina koje Danijela zajedno sa svojom porodicom koristi u izradi kozmetike, a nabavlja ih širom Srbije, pišu Priče sa dušom.

Firmu Aronica natural je otvorila 2018. godine sa idejom da proizvodi hladno ceđena ulja, kao i jestiva proteinska brašna. U međuvremenu je nastala nova zamisao - da od svežih sirovina, odnosno već iskorišćenih koštica voća vadi jezgro, koje bi sušila ili cedila i tako dobila osnovu za prirodne, zdrave preparate.

- Sada imamo oko 40 proizvoda, među kojima su čvrsti šamponi, kreme, serumi, pilinzi i čistači lica, tonici, dezodoransi, ulja i cvetne vodice. Najprodavaniji su lifting suvo ulje za telo od breze, antioksidativni serum za lice od drenjine i prirodni dezodorans u spreju koji nije hemijski eksperiment - ponosna je Danijela.

vodnjika--drenjina-i-trnjina-9.jpg
Kurir/A.M. 

Da odabere dren, odnosno plod drenjine kojima nam je svima poznat kao deo božićnjeg običaja, odlučila je nakon što je tokom istraživanja videla da na Balkanu postoje samo dva naučna rada koja su se bavila tom vrstom i da je reč o nečemu sasvim novom u oblasti prirodne kozmetike.

Pretpostavlja da su možda neki kolega ili koleginica na drugom kraju sveta izučavali dren, ali prema saznanjima koje ima, kaže da je jedina na Balkanu.

- U svetu skoro da nema proizvodnje ulja drenjine, pa smo kompletnu tehnologiju morali da razvijamo ispočetka - kaže Mladenović.

Od opreme za rad koristi mašinu za ceđenje ulja, zatim specijalan uređaj za "krckanje" koštica, selektore koji odvajaju seme od ljuske, kao i razne dodatke koji se montiraju na selektor. Naravno, ruke odrade najveći deo posla.

- Najčešće kupujemo od ljudi koji prave prirodne ceđene sokove i kod kojih znamo da je seme sveže. Iako je reč o nus proizvodu, ne može baš svaka koštica da se koristi. Ovo što radimo je svojevrsni ekološki poduhvat, jer se s jedne strane smanjuje otpad u drugim industrijama, a nama koristi za dobijanje nečeg kvalitetnog - dodaje.

shutterstock-709593319.jpg
Shutterstock 

Osim sadržaja u košticama i semenkama, sagovornica Priča sa dušom koristi i biljke koje beru berači na Ozrenu, dok deo dobija sa svog imanja.

- Proizvodimo i vodene ekstrakte (ovas, drenjina, grožđe, zečja detelina) kao i macerate kantariona, nevena, betonike (isceljujuća biljka), petrovca, deteline kamenjarke (zečje deteline), hajdučke trave i lista breze.

Svim proizvodima Aronica natural je zajedničko to što u njima nema nikakve hemije, dok su svi konzervansi prirodni.

- Najviše prodamo preko sajta i to kupcima iz Beograda, Novog Sada i, veoma često, iz malih mesta za koja nisam ni čula. Dobar deo kupaca čini i naša dijaspora, koja ne gleda cenu, već samo kvalitet. Oni znaju da ovakva prirodna, organska kozmetika u svetu mnogo više košta nego kod nas - rekla je Danijela Mladenović.

biznis.kurir.rs/Priče sa dušom