Uprkos širokom izboru hrane u gradu, sigurno ste mnogo puta čuli da paradajz nema isti ukus kao onaj sa sela i da mleko nije ni blizu onom koje su pili u detinjstvu.

Već neko vreme postoji mogućnost kupovine kravljeg i kozjeg mleka na mlekomatima koje je stiglo direktno sa farme. Osim toga što ima više masti od onog iz tetrapaka, kako možete biti sigurni u njegovu ispravnost?

Nekadašnjisrpskireprezentativac u rukometu Marko Krsmančić, koji ima 5 mlekomata u Beogradu,  kaže da se mleko menja svakog ili svakog drugog dana zavisi od potreba i koliko se mleka proda. Ovaj mlekomat sa kozjim i kravljim mlekom ima kapacitet 200 litara. To su dnevni kapaciteti, nije slučaj da se svaki dan da se ta količina i proda, dodaje Krsmančić.

mlekomat 2.jpg
RTS Printscreen 

Ali ima još načina da dođete do svežeg mleka i to na pijacama. Ako ga naručite kod prodavca mlečnih proizvoda, doneće vam litar-dva.

Ljilja Milovanović, koja prerađuje i prodaje mleko na pijaci, navodi da nema sveže mleko u stalnoj postavci, ali je ranije donosila kupcima.

„Moje stalne mušterije kad insistiraju da im donesem mleko, moram da im objasnim i kako se mleko kuva. Mora da bude poseban sud, nakvašen vodom, mora mleko da se skuva brzo”, objašnjava Milovanovićeva.

mlekomat.jpg
RTS Printscreen 

Domaće mleko je skuplje, ali i mnogo kaloričnije od onog u radnjama

Asistent na predmetu proizvodnja i poznavanje mleka na Poljoprivrednom fakultetu Stefan Stepić napominje da mleko koje se nalazi u mlekomatima ima veći procenat masti u odnosu na ono u tetrapaku koje je standardizovano. "Veliki sistemi moraju da odrade standardizaciju, kupcima bi bio problem jednog dana kupe mleko sa četiri odsto mlečne masti, sledećeg sa 4,2 odsto, narednog dana nešto manje", naglašava Stepić.

mlekomat 4.jpg
RTS Printscreen 

Mlekomate kontroliše republička veterinarska inspekcija

"Ono što je važno za ovaj način prodaje je da ne dođe do narušavanja temperaturnog režima od farme do krajnjeg potrošača. Samim narušavanjem temperature imamo obustavljenu prodaju", kaže Marina Pešić, republički veterinarski inspektor .

mlekomat 5.jpg
RTS Printscreen 

Kako se kuva sveže tek pomuženo mleko 

Mleko iz mlekomata istog dana kad se kupi, mora da se prokuva pa možete i kajmak da pokupite. U frižideru može da se čuva četiri dana, ali sigurni smo da se popije mnogo brže.

Kurir.rs/RTS