SRBI PLASIRALI NESVAKIDAŠNJI IZUM: U njemu ne mogu da se hlade bostan i pivo, ali će zato turisti odlepiti za njim zbog 1 stvari!
Foto: Privatna Arhiva

neverovatna inovacija

SRBI PLASIRALI NESVAKIDAŠNJI IZUM: U njemu ne mogu da se hlade bostan i pivo, ali će zato turisti odlepiti za njim zbog 1 stvari!

Moj biznis -

U eri digitalnih tehnologija, doživeli smo i da suvenire sa dalekih putovanja više ne pakujemo u streč folije kako se u koferu ne bi oštetili na povratku s odmora.

Zahvaljujući aplikaciji i inovacijama grupe programera iz Čačka i Novog Sada i magneti i frižider su se preselili u virtuelni svet. Tačno je da se u tom frižideru ne može hladiti bostan i pivo, ali zahvaljujući digitalnom magnetu, sada više niko neće moći da kaže da je bio u nekoj dalekoj zemlji, ako tu lokaciju zaista nije i posetio.

Digitalni suvenir izazvao je ogromno interesovanje na nedavno održanom Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. Od 85 učesnika, izumitelji digitalnog suvenira su se plasirali u grupu najboljih, pa će tako uskoro našu zemlju sa još predstavljati na sličnom sajmu u Lisabonu.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

- Prilikom nedavnog učešća na veb samitu koji je održan u Beogradu, došli smo do finala, visoko smo se kotirali, I zahvaljujući tome bićemo deo tima koji će predstavljati Srbiju novembra meseca u Lisabonu. Reč je o jednom od najvećih okupljanja IT-evaca u svetu, gde će se naći oko 70.000 učesnika. Videćemo kako će naš proizvod tamo proći. Svi smo podržani od Privredne komore Srbije, koja stoji iza ovog, po nama veoma značajnog putovanja, za sve programere u Srbiji – zaključuje Glavonjić dodajući da će u narednim danima uspostaviti saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom u Čačku koji takođe pruža podršku mladim inovatorima.

Sama aplikacija funkcioniše veoma jednostavno. Nakon što je instalirate na svoj telefon, u njoj tražite ponuđene suvenire koje su programeri izradili za to mesto. Sa nekoliko jednostavnih klikova, šaljete je po želji svojim prijateljima na bilo koju platformu za komunikaciju.

- Stvar je u tome da suvenir iz recimo Madrida, ne možete, preuzeti ako zaista niste u tom gradu. GPS očitava vaš trenutni položaj i na osnovu toga vam nudi samo one suvenire iz tog grada, tačnije digitalne magnete. Recimo, mi iz Čačka sada nikako ne možemo preuzeti nijedan drugi digitalni magnet, osim ovih nekoliko koliko ih sada imamo u ponudi I tako za svaki grad – priča Čačanin Dejan Radonjić, takođe iz programerskog tima dodajući da proces izrade digitalnog suvenira nije bio lak, te da je u njemu učestvovalo pet stručnjaka iz IT oblasti.

On dodaje da je slična procedura i sa festivalima, recimo posetioci Sabora trubača, Exit-a, karnevala u Riju, će digitalni magnet moći da preuzmu i pošalju samo ako su na tom događaju i u dane dok se on održava.

digitalni magnet
foto: Denis Čeković

Pored sagovornika, u timu koji i dalje radi na unapređenju ove aplikacije, ali i izradi novih digitalnih magneta su i Boris Popratnjak, Dejan Radovanović iz Čačka i Andrea Mladin iz Novog Sada. Svi oni će zajedno sa još 40-ak timova iz naše zemlje predstavljati Srbiju na najvećem svetskom web samitu na kome će biti još 2.750 startup projekata. Kako su rekli, njihova inovacija za sada nije na prodaju.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track