VASILJEVIĆI OTKRILI JEDINSTVENU TAJNU PRIZVODNJE OVOG POVRĆA: Među najboljima su u svom okrugu, nema ko ne želi da kupuje kod njih
Foto: Printscreen/RTS

VASILJEVIĆI OTKRILI JEDINSTVENU TAJNU PRIZVODNJE OVOG POVRĆA: Među najboljima su u svom okrugu, nema ko ne želi da kupuje kod njih

Moj biznis -

'Vredni domaćini – bogata Srbija' – ova toliko puta pominjana rečenica, mogla bi da stoji ispred prezimena porodice Vasilijević iz raštrkanog sela Zdravinje koja se bavi proizvodnjom paprike, koje se nalazi na svega petnaestak kilometara od Kruševca.

Birali su njivu koja ima dva izvorišta vode jer proizvodnja ovog povrća nezamisliva je bez konstantnog navodnjavanja. Paprika inače spada u veoma zahtevne povrtarske kulture, i svaki nedostatak se odmah odražava na list ili sam plod. Ne zovu je bez razloga princezom među povrćem.

Radoslavi ova proizvodnja predstavlja rutinu, skoro trideset godina sa svojom porodicom je u povrtarstvu. Ispekli su zanat i u potpunosti su se posvetili ovom poslu. Njen suprug i dva sina su tu da pomognu i učestvuju u većim poslovima, dok je na Coci kompletna proizvodnja. Prati tržište, osluškuje potrebe kupca i na osnovu toga usmerava proizvodnju. Formira cenu na osnovu tržišne, usavršava se novim saznanjima i pokušava da ih primeni u svom plasteniku, ali i na otvorenom polju.

paprika, crvena paprika, crveno povrće
foto: Profimedia

Sve počinje od semena…

Od pre tri godine Radoslava je odlučila da se upusti i u proizvodnju sadnog materijala za prodaju. Nije joj puno vremena trebalo da se pročuje za kvalitet njenog rasada. Kada je u pitanju paprika, opredelila se za sortu Amanda i Kameleon, dok kod paradajza prisutan je Big Bif i Uragan. Zbog velikog interesovanja kupaca, od sledeće godine planiraju da otpočnu proizvodnju Volovskog srca.

- Nije lako proizvesti dobar i kvalitetan rasad. Na tržištu je velika konkurencija, ovaj naš kraj je poznat po povrtarima. Ali mi smo uspeli za ove tri godine koliko proizvodimo rasad za prodaju da dođemo do kupaca koji nam se vraćaju. Sve počinje od semena. Ukoliko ono nije kvalitento, kasnije ni rasad ne može da bude dobar koliko god da mu date hranivo i zaštitu.

Bratislav je jedan od rektkih mladih ljudi koji voli i bavi se na ovaj način profesionalno proizvodnjom. Pored ovog porodičnog posla radi u fabrici, ne bi li dodatno pomogao roditeljima, ali od poljoprivrede ne odustaje jer je svestan da je u razvijanje ovog posla uložen trud i vreme. Kaže da manje spava i da svaki dan po malo ukrade od svog sna. I zaista sve se stigne, kada u kući vlada sloga, dogovor i dobra organizacija.

biznis.kurir.rs/plodna zemlja

Bonus video:

01:20

FARMERI UBRZANO PRODAJU SVINJE ZBOG VRUĆINE, LUBENICE GORE! Uzgajivač stoke: Ovo je katastrofalna situacija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja