PLJUSKOVI I GRAD RAZORILI VOĆNJAKE I PLASTENIKE! Ratari popisuju štetu, žetva pšenice srećom poranila, pa je žito već u ambarima
Foto: Kurir Televizija, screenshot

ŠTETA

PLJUSKOVI I GRAD RAZORILI VOĆNJAKE I PLASTENIKE! Ratari popisuju štetu, žetva pšenice srećom poranila, pa je žito već u ambarima

Moj biznis -

Olujno nevreme koje je u ponedeljak uveče zahvatilo Vojvodinu, Zapadnu Srbiju i Beograd ostavilo je posledice i na poljoprivrednim usevima i voćnjacima, a kolike će štete biti znaće se tek pošto lokalne komisije izađu na teren i popišu štetu.

Sreća u nesreći je što je žetva pšenice ove godine poranila, pa je uglavnom završena i žito smešteno u ambare.

Agroekonomista Milan Prostran ističe da su ekstremne oluje karakteristične za leto, ali tamo gde nije bilo grada kiša je dobrodošla usevima.

- Za sada nemamo nikakve procene štete. Da bi mogli da govorite o stvarnoj šteti moraju na licu mesta da se urade procne od strane lokalnih ili državnih komisija. Sreća je što smo uglavnom završili žetvu pšenice, koja je poranila mesec dana, a završena je i žetva ječma i uljane repice. Sve ono što je jesenas posejano stavljeno je u ambar. Ovo može da nanese štetu voću, koje je dosta uništeno i od prolećnih mrazeva. Deo voća je skinut trešnje i višnje, kajsije su stradale, a ostale su maline i kasno voće - jabuke, šljive, kruške koje nije dozrelo i ono trpi strašnu štetu. Voćari plaćaju poseban danak, kao i povrtlari koji imaju useve van zaštićenog prostora, a stradali su čak i plastenici - ističe Prostran.

Mionica, Nevreme
foto: Opština Mionica

On dadaje da istu sudbinu dele i ratari u susednim zemljama.

- Nevreme će se odraziti na ukupan rod voća koje je sazrelo i povrća, a tek će na jesen biti berba kukuruza, soje, sećerne repe. Na površinama na kojima je uništen rod šećerne repe, tamo do sledeće godine neće moći ništa da se poseje. Oluja nije zahvatila sav prostor Srbije, već Zapadnu Bačku, Srem i područje uz Drinu. Svi ratari imaju različite kulture. Na sreću požnjeveno je žito, pa je bar hleb obezbeđen - naglašava Prostran i dodaje da je svega oko 15 odsto useva osigurano od elementarnih nepogoda mraza, grada, oluja i poplava.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da je održao sastanak sa stručno-operativnim timom zaduženim za zaštitu od poplava, na kojem su formirana tri tima za preliminarnu procenu štete, koji će obići mesta koja su pogođena nevremenom u ponedeljak uveče.

- Prema prvim izveštajima kojima raspolažemo, nevreme praćeno padavinama i gradom, pričinilo je štetu na objektima, automobilima, drveću i poljoprivrednoj kulturi u Gornjoj Vranjskoj, Varni, Letnjikovcu, Duvaništu, Jevremovcu, Skrađanima, Petlovači, Mišaru, Bogosavcu, Dobriću, Maovima, Pocerskom Pričinoviću i Lipolistu. Tokom večeri ispaljeno je ukupno 108 raketa, od kojih su na teritoriji grada 52 - naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track