NIKOLA ŽELI DA OŽIVI ČUVENI CRVENI KIOSK IZ DOBA JUGOSLAVIJE: Prodavaće se širom sveta a evo kako mu je sinula ova ideja
Foto: Printscreen/Facebook/Nikola_Opačić, Facebook/Živeo Život - Međunarodna izložba lepog života od '50 do '90 godine

NJEGOVA PRVA LJUBAV

NIKOLA ŽELI DA OŽIVI ČUVENI CRVENI KIOSK IZ DOBA JUGOSLAVIJE: Prodavaće se širom sveta a evo kako mu je sinula ova ideja

Moj biznis -

Nikola Opačić, arhitekta iz Beograda uspeo je mnogima da probudi nostalgiju i podseti ih na vreme stare Jugoslavije. Sve je počelo od ljubavi prema Lego kockicama još u detinjstvu, a danas je rezultiralo takmičenjem i velikom šansom da crveni kiosk, kultni simbol čitave Jugoslavije koji je Nikola sam sklopio, postane deo Lego tima i prodaje se širom sveta.

Nikola je rekao da je oduvek postajala ljubav prema Lego kockicama. Ova ljubav iz detinjstva je kasnije odredila i čime će se Nikola baviti, arhitekturu je zavoleo baš zbog ovih kockica, a na sve to se nadovezala ideja o sklapanju i dizajniranju kioska, a kasnije i o prijavi za platformu Lego Ideas.

lego kockice, lego kocke, Nikola Opačić
foto: Printscreen/Facebook/Nikola_Opačić

- Nisam ni sam siguran, ali nekako je oduvek postojala moja ljubav prema Lego kockicama. To je jedina igračka sa kojom se igram i dan danas i siguran sam da nikad ne bih postao arhitekta da nije bilo Lego kocki.

- Baš sa tim sam i počeo - sa željom da napravim i predložim nešto iz vremena Jugoslavije, mog detinjstva i vanvremenske arhitekture. Kada mi je kiosk pao na pamet i kada sam sklopio prvu verziju jednostavno sam osetio da je to prava stvar - rekao je Nikola.

SVE U JEDNOM DANU

Na pitanje koliko je trajao sam proces izrade kioska Nikola je rekao da je sve bilo gotovo u jednom danu.

- Sam proces nije trajao dugo. Mnogo duže sam razmišljao o temi i tragao za pravom idejom. Kada sam je pronašao, sve je bilo lako. Kioske sam složio u jednom dahu, a kasnije ih dorađivao i poboljšavao svaki dan po malo. Predlog kioska sam prijavio na zvaničnu platformu Lego Ideas, koju je Lego kompanija i pokrenula kako bi svi na svetu mogli da predlože svoje ideje.

lego kockice, lego kocke, Nikola Opačić
foto: Printscreen/Facebook/Nikola_Opačić

- Trenutno smo u procesu skupljanja glasova. Potrebno nam je 10.000 kako bismo lego kiosk K67 poslali na finalno recenziranje glavnog dizajnerskog tima i dali mu šansu da postane zvaničan set - prvi iz ovog dela Evrope.

Nikola se na Lego sajt prijavio prvog februara, a glasanje traje do 2026. godine.

lego kockice, lego kocke, Nikola Opačić
foto: Printscreen/Facebook/Nikola_Opačić

- Trenutno su kiosci na oko 4.500 glasova. Kada se prikupi finalnih 10.000 i kada dobiju zeleno svetlo od glavnog dizajnerskog tima, ubeđen sam ne samo da će moći da se kupe svuda u svetu, nego i da će se brzo rasprodati - rekao je.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track