BORJANOVIĆ PRVI UVEZAO U SRBIJU NAJSKUPLJA GOVEDA NA SVETU: Uložio je 150.000 €, daju najkvalitetnije meso, a farmu drži u Čačku
Foto: Privatna arhiva

jedini u srbiji

BORJANOVIĆ PRVI UVEZAO U SRBIJU NAJSKUPLJA GOVEDA NA SVETU: Uložio je 150.000 €, daju najkvalitetnije meso, a farmu drži u Čačku

Moj biznis -

Primetivši porast ponude burgera u beogradskim restoranima, Nemanja Borjanović je odlučio da donese svetski ukus u srpske krajeve. Počevši kao majstor za mesne odreske u britanskoj prestonici, shvatio je da i Srbija zaslužuje isti kvalitet mesa, te je doneo odluku da otvori farmu vagi krava u jednom selu nadomak Čačka, čije meso je i najskuplje na svetu.

Za Nemanju govedina nije stran teren, jer je deceniju posvetio pripremi mesa na specifične načine, što mu je donelo neprocenjivo iskustvo koje je preneo i na srpsko tržište.

goveda
foto: Privatna arhiva

Ono što ga je navelo da formira farmu ove posebne vrste goveda jeste to što je shvatio da Srbija pridaje značaj kvalitetnom mesu, pa je odlučio da uveze ono najbolje.

- Poreklom sam iz Beograda i često mu se vraćam. Primetio sam porast ponude mesnih odrezaka i burgera u restoranima, što je moj posao u Ujedinjenom Kraljevstvu već više od deset godina. Iako je ponuda u Srbiji već dobra, verujem da najbolji restorani zaslužuju najbolje meso i odatle ideja da se formira prvo čistokrvno srpsko stado vagi krava - započinje Nemanja.

Iako je Nemanja bio odlučan da uveze vagi goveda u matičnu zemlju, nije računao da će postojati poteškoće u vezi sa papirologijom i dozvolama za uvoz, kao i procedurama koje su morali da prođu.

goveda
foto: Privatna arhiva

Budući da ovu rasu krava do sada niko nije uvrstio u svoje domaćinstvo, na odobrenje su čekali nekoliko godina, a sam uvoz ih je koštao oko 150.000 evra.

Meso od vagi krava je posebno samo po sebi, zbog njegove jedinstvene teksture i prošaranosti masnoćom, koja mu daje karakterističan ukus i u velikoj meri izdvaja od ostalih goveda koje smo imali prilike da okusimo u Srbiji.

Najčešće se služi u malim porcijama, zbog visoke cene, poput onih odrezaka koji dolaze sa leđa i često ostaju sa koskom od rebra, ramsteka, bifteka, ali i burgera od vagi mesa, što ističe kao nešto autentično.

goveda
foto: Privatna arhiva

- Ono po čemu se odmah izdvajaju od domaće govedine su kvalitet i ukus. Većina mesa koje se nudi u Srbiji je junetina, tj. mlađa krava koja je mekana, ali još nije razvila stepen masnoće da bi imala jak ukus. Sa vagi kravom, zbog visokog stepena masnoće, nudi se i karakterističan ukus, kao i mekoća samog mesa, koja ne može da vas ostavi ravnodušnim - objašnjava Borjanović.

Postoji mnogo pitanja u vezi sa plasiranjem robe, za šta Nemanja ističe da bi mu bilo zadovoljstvo da se ovo posebno meso nađe na jelovnicima srpskih restorana, ali mu je u planu i izvoz u Veliku Britaniju, gde već ima razrađenu prodaju.

goveda
foto: Privatna arhiva

- Nadam se da će se vagi meso naći na najboljim meniijima u Srbiji i u Velikoj Britaniji. Za sada trpimo ogromne troškove i teško je razmišljati o isplativosti, ali trudimo se da ugostitelje upoznamo sa ovom sortom krava - govori Nemanja.

Zahvaljujući njegovoj upornosti i istrajnosti, u planu mu je proširenje stada, što će omogućiti forimiranje čvrste genetike.

- Upravo gradimo štalu i širimo stado. Za sada se trudimo da oformimo jaku genetiku i da osiguramo zdravlje celog stada. Dok prva krava ne bude spremna za klanje, trudimo sa da sve zainteresovane informišemo o njihovom značaju - zaključuje Borjanović.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track