DA SU SRBI ZNALI DA U OVOJ VOĆKI LEŽE MILIONI, SAD BISMO SVI IMALI PO VILU NA KARIBIMA! Ovo je najisplativija investicija u 2023?!
Foto: Shutterstock

nikad jednostavniji biznis koji je ove godine doneo milijarde

DA SU SRBI ZNALI DA U OVOJ VOĆKI LEŽE MILIONI, SAD BISMO SVI IMALI PO VILU NA KARIBIMA! Ovo je najisplativija investicija u 2023?!

Moj biznis -

Upravo ta roba i ideja najprostija od svih, dobila je oko 65 odsto na vrednosti i tako je isplivala iznad akcija: Google, Apple-a, Microsofta, zlata, energenata, hrane...

Godina za nama pokazala se kao neuporedivo bolja za finansijska i robna tržišta, i imovinu kojom se trguje na istoj, nego 2022. godina. Kada pogledamo izveštaje i podatke za 2023. godinu, najveća zarada krila se u pojedinim akcijama i kriptovalutama (i to preko 100 odsto), ali i na iznenađenje svih: soku od pomorandže!

Ovo osveženje uspelo je u 2023. godini da pretekne rast vrednosti većine kriptovaluta i akcija tehnoloških giganata na koje smo navikli da rastu dvocifreno: Sok od pomorandže. Ova roba dobila je oko 65 odsto na vrednosti i tako je isplivala iznad akcija: Google, Apple-a, Microsofta, zlata, energenata, hrane...

Pojedine akcije u plusu i preko 200 odsto!

Nakon zatišja u 2022. godini, najznačajnija svetska berza, Vol strit, i na njoj izlistane najveće tehnološke kompanije ove godine zabeležile su brz oporavak, a pojedine i strahovit rast.

Na primer, S&P 500 indeks je viši za 23,6 odsto na međugodišnjem nivou, najviše zbog rasta akcija tehnoloških giganta.

evri
foto: Shutterstock

A akcije su i te kako su rasle, pa sa njima i investicije. Šampionske akcije protekle godine bile su Nvidia i Meta, sa rastom od oko 200 odsto. Nešto manje impresivne, ali svakako vanserijski dobar rezultat imali su i Amazon (Nešto više od 70 odsto), Tesla (oko 69 odsto), Microsoft (oko 51,5 odsto), Apple (46,8 odsto) i Google tj. Alphabet (47,3 odsto).

Ništa manje uspešne bile su i druge berze pa je tako evropski indeks STOXX 600 porastao 11,8 odsto, frankfurtski DAX 19,7 odsto...

Kriptovalute rasle 150 odsto i više

Uprkos brojnim aferama, prevarama i lošoj atmosferi na ovom tržištu, kriptovalute su u 2023. godini zabeležile snažan oporavak. Kapitalizacija ovog tržišta, prema podacima coingecko-a, preskočila je nedavno 1,72 milijarde dolara i tako povratila gubitke nastale usled skandalozne prevare na FTX menjačnici u organizaciji Sam Bankman Frida.

Kada pogledamo pojedinačni rast, on i više nego da obećava. Naime, kao što je već pisano Bitcoin je porastao za godinu dana oko 150 odsto, ali on nije jedini. Na primer Solana porasla je preko 470 odsto, a ni etherium nije ostao u crvenom. Druga najpoznatija kriptovaluta porasla je u 2023. godini oko 80 odsto, pokazuju podaci sa menjačnica.

- Ove godine kripto-industrija se oporavila od prethodnih izazova. Veći deo godine prošao je relativno neprimetno, ali je zabeležen značajan rast. Samo Bitcoin je porastao za oko 150 odsto u odnosu na početak godine. Ipak, kako je veći deo ovog rasta ostvaren u poslednjem kvartalu, u 2024. godinu treba ući optimistično, jer ova godina pred nama može biti godina preokreta, ističe za "Blic Biznis" Igor Mirković, stručnjak za kriptovalute.

Kako kaže iako nema garancija za to, postoje znaci koji ukazuju na potencijalne pozitivne promene.

- Prvo očekuje nas novi halving Bitcoina. Zatim očekuje se smirivanje inflacije i stabilizacija kamatnih stopa što stvara povoljniji ambijent za investiranje. Mi iz kripto-industrije se posebno nadamo značajnom uključivanju institucionalnih investitora. Oko 10 Bitcoin ETF fondova čeka na odobrenje od strane američke Komisije za hartije od vrednosti, a neki među njima bi mogli da budu odobreni već u prvom kvartalu sledeće godine, napominje Mirković.

dolari
foto: Shutterstock

Godina za nama na robnim tržištima bila je mešovita.

Sa jedne strane, energenti i prehrambene sirovine zabeležile su pad. Tako je struja na evropskim berzama bila jeftinija i do 75 odsto, gas je pojeftinio oko 50 odsto, a nafta oko 6. Ugalj je najgore prošao sa padom od preko 63 odsto.

Što se prehrambenih sirovina tiče, biljno ulje palo je za 32,3 odsto, kukuruz oko 26, a mleko nešto više od 21 odsto, soja 11,5 odsto, pšenica 19,18 odsto...

Ipak, na ovom tržištu i te kako ima "pobednika". Na primer, uranijum i indeksi nuklearne energije su u plusu. Cena uranijuma je skočila 69 odsto, a indeksi koji prate proizvodnju struje iz nuklearnih elektrana porasli su za oko 40 odsto.

Staro dobro zlato i ove godine je opravdalo status koji uživa, tj. cene su rasle 13,2 odsto.

U segmentu prehrambenih proizvoda, najveći rast su zabeležili kako preko 70 odsto, kafa oko 13,7 odsto i na iznenađenje svih sok od pomorandže kome je cena skočila oko 65 odsto u poslednjih godinu dana!

Kurir.rs/Blic/Tradingeconomics

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track