MUŽA I ŽENU SA INVALIDITETOM NIKO NIJE HTEO DA ZAPOSLI Odlučili su se za drastičan potez i sada imaju SVOJU FIRMU u Tuzli
Foto: Shutterstock

MUŽA I ŽENU SA INVALIDITETOM NIKO NIJE HTEO DA ZAPOSLI Odlučili su se za drastičan potez i sada imaju SVOJU FIRMU u Tuzli

Moj biznis -

“U cilju nam je da radimo, da se dokažemo i pokažemo. Nismo osobe sa invaliditetom zato što smo to hteli, nego nam je takva sudbina”

Tuzlak Zijad Aljić je zajedno sa suprugom otvorio prodavnicu voća i povrća u Tuzli. Nakon dugogodišnjih bezuspešnih apliciranja za posao, ovo je bio jedini način da zarade za život. Razlog zbog kojeg nikada nisu dobili zaposlenje je, priča Zijad, to što su oboje osobe sa invaliditetom, on sa 100%, a supruga sa 80% invaliditeta.

- Pokušavali smo oboje da se zaposlimo, nismo uspeli jer su prisutne predrasude za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i jako je teško. Ali, nismo odustali. Pokrenuli smo svoj mali obrt, pa da pokušamo, da se borimo, da ostanemo u Bosni i Hercegovini - priča Zijad koji sa osmehom dočekuje građane u svojoj maloj radnji na Stupinama u Tuzli.

Zijad i njegova supruga su roditelji šesnaestomesečnoj bebi za koju žele život dostojan čoveka. Trudili su se, pričaju, da se zaposle, ali čim odu na razgovor i poslodavci uoče njihov invaliditet, usledi odbijenica.

- Kad predate molbu, samo kažu da će razmotriti i nikada se ne jave. Kući imam na desetine odbijenica. Napišu mi da nemam radnog iskustva. Kako da imam radno iskustvo kada me nikad niko nije hteo zaposliti? - objašnjava Zijad.

Nadležne vlasti osobe sa invaliditetom drže na marginama društva, priča sagovornik. Svi se fokusiraju na to šta osobe sa invaliditetom ne mogu, umesto da se fokusiraju na to šta mogu da rade.

- U cilju nam je da radimo, da se dokažemo i pokažemo. Nismo osobe sa invaliditetom zato što smo to hteli, nego nam je takva sudbina - kaže Aljić.

Kurir.rs/Tuzlanski.ba/M.M.C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track