SATNICA SKAČE PRED BOŽIĆ: Ovde studenti zaradjuju i po 20 € za sat, nekada je najplaćeniji bio Deda Mraz, a evo ko sada prednjači
Foto: Profimedia

bolje nego prošle godine

SATNICA SKAČE PRED BOŽIĆ: Ovde studenti zaradjuju i po 20 € za sat, nekada je najplaćeniji bio Deda Mraz, a evo ko sada prednjači

Moj biznis -

Rastuće stanarine, povećani troškovi energije i inflacija: mnogi trenutno moraju štedeti ili zaraditi dodatni novac na poslovima s nepunim radnim vremenom. Predbožićno vreme nudi niz prilika za povećanje mesečnih prihoda. Ali, gde je najveća satnica?

Platforma Jobvalley, koja nudi fleksibilne poslove za studente, kao i prethodnih godina analizirala je aktuelne oglase za poslove u zimskim mesecima i procenila kolike su plate u sezonskim poslovima, pišu nemački mediji. Rezultat: uprkos slabljenju privrede, prosečna plata po satu porasla je za 50 centi u odnosu na 2022. – na 14 evra po satu.

Satnica veća nego lane

Prosečna satnica značajno je porasla u odnosu na prethodnu godinu, posebno u ugostiteljstvu, logistici i maloprodaji. Tako za sve procenjene poslove zarađujete više nego 2022. godine.

đaci, studenti
foto: Shutterstock

- Mnogima je hitno potrebna pomoć za vreme božićnih praznika, a to se takođe odražava u još privlačnijoj plati - kaže izvršni direktor Jobvalleyja.

Studenti koji rade u novembru i decembru mogli bi da zarade i do 18 evra po satu. U pojedinim honorarnim poslovima – na primer, kao konobar na božićnim sajmovima, kao prodavac jelki ili Deda Mraz – može se zaraditi više ako se uračunaju napojnice, dobiju i više od 20 evra.

restoran, konobar
foto: Shutterstock

Blagajnici zarađuju u proseku 14,14 evra po satu, što je značajno povećanje u poređenju s prethodnom 2022. godinom kada je prosečna plata po satu bila 13,17 evra. Kao pomoćnik logistike i komisionar možete očekivati prosečnu satnicu od 14,46 evra. To je takođe znatno više od 13,53 evra po satu koliko je bilo prošle godine.

Ovi su honorarni poslovi najbolje i najlošije plaćeni

Ipak, na Božiću najbolje zarađuju oni koji snabdevaju ljude hranom i pićem. Dok su prošle godine na vrhu honorarnih plata bili dvojnici Deda Mraza, ove su ih godine zamenili barmeni i konobari.

Dok oni u proseku zarađuju 14,50 evra po satu, Deda Mraz dobije u proseku samo 13,85, dok su prodavci jelki, kao i prošle godine na začelju: prosečno zarade 13,50 evra po satu.

kurir.rs/Fenixmagazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja