ŽENA SA BALKANA OTKRILA PRAVU ISTINU O PLATAMA U AMERICI: Konobar za sat zaradi 2 l mleka, ali ko ima zanat u rukama na konju je!
Foto: Shutterstock

veća primanja, veći i troškovi

ŽENA SA BALKANA OTKRILA PRAVU ISTINU O PLATAMA U AMERICI: Konobar za sat zaradi 2 l mleka, ali ko ima zanat u rukama na konju je!

Moj biznis -

Ono što najviše zanima ljude koji planiraju da se odsele i potraže posao negde u inostranstvu, jeste kako se kreću plate, od minimalne do maksimalne koju mogu da ostvare, u odnosu na ono kojim veštinama i znanjem raspolažu. Žena koja živi i radi u Ilinoju odlučila je da, putem svog TikTok profila, mnogima olakša i pruži informacije o platama u pomenutoj državi Amerike.

Satnice mogu znatno da se razlikuju, u zavisnosti od toga u kojoj se od država članica nalazite, stoga je neki minimalac u Ilinoju 13 dolara na sat. Kako bi nam približila koliko je to mizeran iznos, navela je da za 13 dolara možete da kupite dve flaše mleka.

Kasirka
foto: Profimedia

Za satnicu od 13 dolara, uglavnom, rade konobari, dok kasirke u prodavnici zarađuju od 13 do 17 dolara na sat, zavisno od toga koja je radnja u pitanju.

S druge strane, menadžeri u restoranu ili prodavnici zarađuju od 20 do 30 dolara na sat, dok su električari plaćeni 30 dolara po satu, a varioci od 30 do 40.

- Ako znate neki zanat i radite u firmi koja je u radnom sindikatu, možete zaraditi od 50 do 80 dolara na sat - kaže žena sa TikToka.

02:17

Plate u Americi

Zatim je napomenula da ona radi u banci koja daje kredit za nekretnine i da je njena satnica 24 dolara, uz dobijanje bonusa za svaki kredit koji ostvari sa klijentom.

- Prosečna plata u Ilinoju je oko 4.000 dolara mesečno, odnosno oko 24-25 dolara na sat. Ovde se odbija i, otprilike, 30 odsto od plate za takse i zdravstveno osiguranje, što znači, ako je plata na svake dve nedelje i ček je na 2.000 dolara, neto ostane oko 1.500 svake dve nedelje - objašnjava ona.

Takođe, svesna je da je veoma teško da u takvim uslovima izdrži onaj ko živi i zarađuje sam, dok je znatno lakše onima koji žive u zajednici i da sa zajedničkim platama mogu da žive jako dobro.

varilac
foto: Shutterstock

- Iskreno, mislim da se sve svede na isto i da koliko zaradiš - toliko i potrošiš, tako da svi ostanu na nuli na kraju meseca. Tako je skoro svuda u svetu. Ovde jesu mnogo veća primanja, ali veći su i troškovi - zaključuje ona.

,,Ostaneš na nuli, ako si glup'', ,,Ako je tako bajno, zatvaram firmu i dolazim da varim'', ,,I u Srbiji možeš da budeš na nuli'', bili su samo neki od komentara na objavu ove devojke sa TikToka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track