BILJANA JE IMALA POSAO KOJI JE MNOGIMA OSTVARENJE SNA, A ONA JE DALA OTKAZ! Zbog hrabre odluke nije se pokajala, a hobi je usrećio
Biljana Zupanc je od hobija počela da stvara svoj biznis, Foto: Printscreen

drastična promena

BILJANA JE IMALA POSAO KOJI JE MNOGIMA OSTVARENJE SNA, A ONA JE DALA OTKAZ! Zbog hrabre odluke nije se pokajala, a hobi je usrećio

Moj biznis -

Biljana Zupanc, rekli bi mnogi, imala je sve po završetku fakulteta, dobila je ponudu za posao o kojem mnogi samo sanjaju. Bila je prevodilac i asistent direktora jedne uspešne firme. Diplomirani je filolog, i oduvek je zamišljala da će dane provoditi uz knjigu.

- Od kako znam za sebe nisam zamišljala taj neki režim, rutinski, da mi svaki dan izgleda isto. Studirala sam svetski jezik i književnost i zamišljala sam da čitam knjige i da budem slobodna, a ne da radim od devet do pet. Međutim taj ulazak u korporaciju je za mene zapravo značio kraj univerzitetskog života i karijere i nije bilo moguće uklopiti te dve stvari - priča Biljana Zupan, preduzetnica.

Biljana Zupanc
Biljana Zupancfoto: Printscreen

Kada je shvatila da je nezadovoljna, Biljana se odlučila na drastičan korak. Napustila je posao. Kaže da je paradoksalno, tek tada počela da se oseća slobodno.

Ali, imala je porodicu i kredit koji je trebalo da otplaćuje. Počela je da radi i u kafeteriji, ali je i dalje prevodila kada je bilo posla. U tom periodu, jedino zadovoljstvo joj je bilo to što je smatrala hobijem, spremanje kolača za prijatelje i porodicu.

- Bili su veliki razmaci između angažmana što je postalo jako iscrpljujuće. Počela sam da razmišljam o tome šta bih mogla da radim za život. Jednostavno, to je bilo više na nivou nekog hobija, nego posao od kojeg može da se živi - kaže Biljana.

I onda se umešlo njeno veličanstvo - slučajnost. Njen suprug, u šetnji je video oglas da se izdaje lokal koji bi, po njegovom mišljenju, bio ono što Biljani treba.

Kaže da je bilo veoma teško. Lokal je otvoren u decembru, a pre toga je bilo nekoliko meseci priprema.

Biljana uživa u svom poslu
Biljana uživa u svom poslufoto: Printscreen

- I to ono - štap, kanap, bukvalno sa minimalnim budžetom, sve što vidite od stolarije sam pravila ja, uz pomoć tate. Da budžet je bio zaista ograničen i onda kada su krenuli prvi dani prodaje ljudi su ulazili. Neverovatno, prvog dana je krenulo nešto što ja nisam mogla da očekujem. Ne mogu da kažem da je krenula zarada, jer su ulaganja bila značajno veća od toga što se vraćalo u tim prvim mesecima, ali je bilo jasno da je stvar profunkcionisala - ističe Biljana.

Mesece strepnje zamenili su dani radosti. Uz podršku porodice, prijatelja i komšija, i dugi dani na poslu lakši su kada sad već stalne mušterije, svrate na još jedan kolač. Trenutno ima jednog zaposlenog, pa je većina posla i cela proizvodnja na njoj.

Kurir/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track