UKLJUČITE ANONIMNI REŽIM I MISLITE DA VAS NIKO NE VIDI? I ne baš, a evo i zašto! Zbog ovoga je Gugl platio ODŠTETU OD 5 MILIJARDI
Foto: Shutterstock

toliko o skrivenosti

UKLJUČITE ANONIMNI REŽIM I MISLITE DA VAS NIKO NE VIDI? I ne baš, a evo i zašto! Zbog ovoga je Gugl platio ODŠTETU OD 5 MILIJARDI

IT Biz -

Krajem prošle godine kompanija Gugl se nagodila na američkom sudu u tužbi iz 2020. U tužbi je stajalo da "Gugl i dalje može da prati aktivnosti unutar tajnog Incognito moda u internet pretraživaču Chrome". Tada je zatražena ukupna odšteta od čak 5 milijardi dolara.

Većina modernih internet pretraživača ima "skriveni" način rada. Međutim, tokom godina korisnici su verovali da ovaj način njihova pretraživanja i aktivnosti na internetu i raznim web stranicama čini potpuno "anonimnima", što nije tačno.

Iako se u "tajnom" ili "incognito" načinu ne skladište tzv. "kolačići" (cookies), malim delovima kompjuterskog koda pomoću kojih web stranice prepoznaju korisnike i uređaje, sav internet saobraćaj od uređaja do web stranice i dalje je jako vidljiv trećim stranama.

Tako sada Gugl napominje da nakon aktivacije "incognito moda", "vaše aktivnosti mogu i dalje da budu vidljive stranicama koje posećujete, kompaniji ili školi i vašem internet servis provajderu".

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track