NIČE PRAVI MALI RAJ ZA LJUBITELJE VIDEO IGARA: Uskoro počinje izgradnja gejming kampa vrednosti 50 miliona €, biće u ovom gradu
Foto: Profimedia

VELIKI PROJEKAT

NIČE PRAVI MALI RAJ ZA LJUBITELJE VIDEO IGARA: Uskoro počinje izgradnja gejming kampa vrednosti 50 miliona €, biće u ovom gradu

IT Biz -

Četiri godine od najave projekat koji je proglašen strateškim ciljem u Hrvatskoj ima uslove za gradnju, pošto su ostvareni svi preduslovi koji će omogućiti početak izgradnje dugo najavljivanog projekta gejming kampa u Novskoj (Slavonija).

- Proces projektovanja je završen te je ishodovano svih šest građevinskih dozvola - otkrivaju iz javne ustanove Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, institucije koja je nosilac ovoga projekta.

Detalje nisu otkrivali jer će ih predstaviti na konferenciji za medije 17. januara u Novskoj.

Gejming
foto: Shutterstock

Reč je o strateškom državnom projektu, prvi put predstavljenom pre četiri godine, a koji bi trebao doprineti revitalizaciji zemljotresom pogođene županije te ojačati njenu konkurentnost.

PROCES DOBIJANJA DOZVOLA SE ODUŽIO

Kampus je dobio podršku svih relevantnih institucija, no se proces dobijanja svih dozvola malo odužio. Sada kada su sve dozvole napokon i dobijene javna nabava za izgradnju kampusa, koji će se graditi u Preduzetničkoj zoni Grada Novske na površini od oko 9 hektara, trebala bi biti raspisana u prvom kvartalu ove godine.

Očekuje se da bi u ovoj godini trebali početi i radovi na njegovoj izgradnji. Vrednost projekta procjenjuje se na oko 50 miliona evra, a biće finansiran iz Fonda pravedne tranzicije.

Cela bi priča trebala dobiti veći značaj otvaranjem kampa. Prema projektu, gejming kamp u Novskoj trebao bi se sastojati od objekata vezanih uz otvaranje studija, studentskog i učeničkog doma, eSport arene s 4000 mesta te akceleratora gejming industrije.

Ideja je da se u kampu provodi petogodišnji visokoobrazovni program s 50 studenata godišnje te srednjoškolski kojeg bi godišnje pohađalo 24 učenika. Svi bi oni unutar kampa imali osiguran i smeštaj. Izgradila bi se i menza, konferencijska dvorana i sportska dvorana…

(Kurir.rs/Poslovni dnevnik/preneo: R.V.)

Bonus video:

01:53

Igranje video igrica, bolest zavisnosti ili razonoda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja