ČUVENA VIDEO-IGRICA PRODATA U ČAK 22 MILIONA PRIMERAKA: Oduvala konkurenciju, obožavaju je igrači i kritičari
Foto: Profimedia

dominantno

ČUVENA VIDEO-IGRICA PRODATA U ČAK 22 MILIONA PRIMERAKA: Oduvala konkurenciju, obožavaju je igrači i kritičari

IT Biz -

Za gejming industriju je 2023. godina bila izuzetna. Viđeno je mnoštvo velikih naslova koji su ostvarili komercijalni uspeh, ali i pohvale kritičara. Međutim, ona koja se izdvojila po komercijalno uspehu je definitivno bila Hogvorts Legasi. Ova igra, zasnovana na čarobnom svetu Harija Potera, prodata je u neverovatnih 22 miliona primeraka širom sveta, čime je postala najprodavanija igra prošle godine.

Hogvorts Legasi je prvobitno objavljen za Plejstejšn 5, IksBoks Iks Es i PC u februaru 2023. godine, dok su verzije za Plejstejšn 4 i IksBoks 1 usledile u maju, a za Nintendo Svič u novembru iste godine. Raznolikost platformi na kojima je igra dostupna doprinela je njenom globalnom uspehu i širokom prihvatanju od strane igrača.

Video Igrice, Video Igrica, Video Igra
foto: Shutterstock, Ilustracija

Značaj ovog postignuća je još veći kada se uzme u obzir ukupni rast tržišta video igara u 2023. godini. Prema izvorima, ukupna prodaja gejming sadržaja, hardvera i dodataka iznosila je oko 4,6 milijardi dolara samo u februaru 2023, što je za 6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Sveukupno, industrija video igara je zabeležila značajan rast, sa posebnim naglaskom na hardver, koji je zabeležio rast od 68 procenata.

DOMINACIJA I PORED KONKURENCIJE

Prodaja Hogvorts Legasi dominirala je tržištem uprkos snažnoj konkurenciji od strane drugih velikih naslova. Neki igrači su čak dovodili u pitanje tvrdnje o njenom statusu najprodavanije igre, upoređujući je sa drugim popularnim naslovima kao što su "Zelda Tirs of d Kingdom" i "Kol of djuti Modern Vorfor 3", koji su takođe doživeli uspeh u prodaji. Međutim, široka dostupnost Hogvorts Legasi na različitim platformama i njeno konstantno prisustvo na vrhu prodajnih lista tokom godine, potvrdili su njen status kao lidera u prodaji.

Igra Hogvorts Legasi nije samo prodajni fenomen, već i igra koja je uspela da oživi duh franšize, naišavši na pozitivne reakcije kako među fanovima Harija Potera, tako i među širom publikom. Njena popularnost i uspeh odražavaju se i u odličnom prijemu od strane kritike i igrača, pokazujući da kvalitetan sadržaj i verna adaptacija voljenog univerzuma mogu dovesti do izuzetnih rezultata.

hari poter
foto: Print Screen YT

U kontekstu ovog izvanrednog uspeha, Hogvorts Legasi ne samo da postavlja nove standarde za adaptacije književnih dela u svetu video igara, već i potvrđuje snagu franšize Harija Potera i njen trajni uticaj na pop kulturu.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track