8 srpskih firmi među 500 najvećih u Evropi

Tri firme manje nego 2012.

8 srpskih firmi među 500 najvećih u Evropi

InfoBiz -
NIS je bio kompanija sa najvećom neto dobiti u regionu

ZAGREB - Na listi 500 najvecih firmi u Srednjoj Evropi u 2012. godini, koju je objavila konsultantsko-revizorska kuća Diloit (Deloitte), prva dva mesta su kao i prethodne godine zauzele one iz oblasti energetike, a iz Srbije je bilo osam firmi, tri manje nego godinu dana ranije, pri čemu je NIS bio kompanija sa najvećom neto dobiti u regionu.

Prihod od prodaje koji je u 2012. trebalo ostvariti da bi firma bila uvrštena na lestvicu iznosio je 483 miliona evra.

Ni ove godine nije bilo značajnih promena na vrhu lestvice 500 najvećih firmi, pa su prve dve pozicije zauzeli energetske kompanije - poljski PKN Orlen i mađarski MOL - dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda.

Poljske firme su nastavile da dominiraju Dilojtovom lestvicom 500 najvećih , pošto čine jednu trećinu ukupnog broja.

S druge strane, ovogodišnji spisak 500 najvećih karakteriše usporavanje rasta prihoda firmi, pa je tako taj rast iznosio 3,3 posto, dok je prethodne godine iznosio 9,8 posto.Trend usporavanja nastavljen je i u 2013, a u prvom je kvartalu zabeležen je pad prihoda od 0,5 posto.Potrošački sektor i transport, i sektor energetike i ove godine čine gotovo dve trećine firmi koje su ove godine uvrštene na spisak.„Iako je sektor robe široke potrošnje i transporta zastupljen s većim brojem firmi, sektor energetike prednjači po ostvarenim prihodima, čineći čak 42 posto lestvice", komentariše Ivica Krešić, direktor u Diloitovom Odelenju financijskog savetovanja.

On je dodao da sektor tehnologije, medija i telekomunikacija od 2008. beleži konstantan pad prihoda, koji na godišnjem nivou prosečno iznosi oko tri posto, a osim toga beleži i pad broja firmi koje uspijevaju da dođu na listu. Od nekadašnjih 48, danas se nalaze 33 firme.Krešić smatra da se pozitivnim iznenađenjem može smatrati to što se ove godine, kao i prethodne, na listu 500 najvećih kompanija u Srednjoj Europi plasirala 41 firma iz Adria regije, iako je u državama regiona u proseku zabeležen pad privredne aktivnosti u 2012. godini u poređenju s kakvim-takvim rastom u srednjoj Evropi.

Iz regiona najviše firmi na listi imala je Slovenija - 18, potom Hrvatska -12, dok je Srbija ove godine zabeležila pad broja predstavnika s lanjskih 11, na osam.

Za razliku od prošle godine, kada nije imala nijednog predstavnika na listi, BiH ove godine beleži dva, a Makedonija jednog.Tri najveće firme iz Adria regije ove su godine bile INA s ostvarenih 3,97 milijardi evra prihoda od prodaje, Agrokor grupa s 3,95 milijardi evra prihoda i slovenačka Petrol Grupa, koja je lani ostvarila 3,75 milijardi evra prihoda.

Posmatrano s aspekta neto dobiti najbolju 2012. godinu u regionu imala je Naftna industrija Srbije, s 401 milionom evra dobiti, dok se na drugoj poziciji našao, inače tradicionalno vodeći, Hrvatski Telekom, čija se dobit u odnosu na 2011. smanjila 8,5 pošto je u 2012. ostvario 225 miliona evra dobiti.

Slovenačka Krka treća je najprofitabilnija firma u regiji, a slede Telekom Srbije, INA, i zanimljivo Tarket, kompanija iz Srbije, koja se bavi proizvodnjom materijala za uređenje enterijera, s 66 miliona evra neto dobiti.

Osim liste 500 najvećih firmi, Diloit je kreirao i rang-listu 50 najvećih banaka i osiguravajućih društava i kao i prošle godine, vodeću poziciju je zauzela poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2012. iznosila 47,526 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track