Slušaj vest

Svaki narod ima svoju kuhinju, a u njoj i specijalitete koji su deo domaće trpeze. Pripremaju se s povodom i posebnim razlogom.

Raklet (raclette) je ono što neizostavno treba probati

Švajcarci, dobro je poznato, zagovornici su zdrave ishrane. U tanjiru za obrok namirnice u tri boje, a povrće je nezaobilazno u najuređenijoj evropskoj zemlji. U svežem stanju kao prilog, ali i blago bareno o čemu strogo vode računa "da se ne prekuva".

Oni imaju dva ključna obroka. Oba se pripremaju i ne podrazumevaju brzu hranu. Nakon doručka termini za obroke su u 12 sati, kada je upriličen podnevni obrok i u 18 sati večernji obrok.

RAKLET5.jpg
Foto: Kurir/T. S.

Posebno iznenađenje za degustaciju iz švajcarske kuhinje je istopljeni "Raklet", kačkavalj kojim se preliva kuvani krompir. Za pripremu domaćini imaju posebnu aparaturu priključenu u struju. U pitanju je plotna sa metalnim podmetačima poput malih lopatica.

U metalne podmetače takozvane lopatice stavi se parče kačkavalja. Sir se topi na visokoj temperaturi. Kada se kačkavalj istopi njime se preliva prethodno kuvani krompir. Drvenim ravnim malim kašikama istopljeni sir skida se sa podmetača u kojima je otopljen.

Za posebne ukuse i posebna ponuda

Na trpezi je više vrsta kačkavalja, sa biberom, belim lukom, ali je najradije korišćen čuveni "Raklet" specifičnog mirisa i ukusa, a 300 grama "Rakleta" košta sedam franaka, oko 850 dinara..

RAKLET1.jpg
Foto: Kurir/T. S.

Drugi kačkavalji su jeftiniji za 300 grama i treba izdvojiti 5 do 6,5 franaka, u prevodu 600 do 750 dinara. I obično se uzima tri do pet različitih vrsta kačkavalja.

Što se krompira tiče, za ovaj specijalitet kupuje se sitniji krompir koji u pakovanju od 1,5 kilograma košta od 3,40 do 4,20 franaka, u prevodu 400 do 500 dinara. Domaćini osim kačkavalja u prilog nude zimske kisele salate od kiselih kukuruzića, krastavčića , zakseljenog luka, ali i kukuruz šećerac i ananas.

RAKLET3.jpg
Foto: Kurir/T. S.

Za posebne ukuse i posebna ponuda. O ovom specijalitetu nadaleko čuvenom pričaju oni koji su bili u prilici da ga probaju i utisci su sledeći "nema kome se nije dopao". O prilozima za posluženje uz kuvani krompir preliven rastopljenim "Rakletom", odlučuju gosti, a "ponuda istih je na samoj trpezi, pa izvolite".

BiznisKurir.rs