Kineski ministar finansija Lan Foan rekao je novinarima u subotu, tokom dugo očekivanog brifinga za medije, da centralna vlada ima prostora za povećanje duga i deficita.

Naglasio je da je prostor za povećanje deficita "prilično veliki", ali je napomenuo da se o takvim politikama još raspravlja.

Ekonomisti insistiraju da je Kini potrebna dodatna fiskalna potpora, ali Peking tek treba da je objavi. U danima koji su prethodili brifingu, mnogi su se ulagači i analitičari nadali da se Kina priprema za predstavljanje velikog novog paketa podsticaja.

Lan je signalizirao da brifing za vikend nije kraj, da je još podsticaja na putu i da bi promene duga ili deficita koje tržišta čekaju mogle doći u bliskoj budućnosti. Ostaje nejasno da li bi veličina bilo kog takvog podsticaja ispunila tržišna očekivanja ili koliko bi išlo na potrošnju ili nekretnine.

Ministarstvo finansija u subotu je takođe predstavilo političke mere usredsređene na rešavanje problema duga lokalne samouprave, stabilizaciju nekretnina i potporu zapošljavanju.

Što se tiče nekretnina, ministarstvo finansija će dopustiti lokalnim vlastima da koriste posebne obveznice za kupovinu zemljišta i omogućiti pristupačne stambene subvencije da se koriste za postojeći stambeni inventar, umesto samo za novu izgradnju, rekao je zamenik ministra finansija Liao Min na istoj konferenciji.

Dodao je kako vlasti razmatraju planove za smanjenje poreza na nekretnine. Nije naveo konkretne brojke.

- Ovo je korak u pravom smeru - rekao je Živej Žang, predsednik i glavni ekonomista Pinpoint Asset Managementa. Dodao je da je potrebno više detalja za procenu uticaja takvih politika na makro izglede, a "to će biti fokus tržišta u (narednim) mesecima."

Na sastanku krajem septembra, koji je vodio kineski predsjednik Si Đinping, vlasti su pozvale na jačanje podrške monetarnoj i fiskalnoj politici. Ali nisu izneli detalje.

Projekcije analitičara o tome koliko će fiskalnih podsticaja biti potrebno kreću se od oko 2 bilijuna juana (283,1 milijardu dolara) do više od 10 bilijuna juana.

Ting Lu, glavni ekonomist za Kinu u Nomuri, upozorio je da bilo koji takav podsticaj obično zahteva odobrenje kineskog parlamenta, za koji se očekuje da će održati sastanak kasnije ovog meseca. Dodao je da je način na koji se sredstva koriste jednako važan kao i iznos koji se isporučuje - idu li samo za jačanje finansija lokalne samouprave u problemima ili su usmereni na povećanje potrošnje.

Maloprodaja u Kini porasla je tek skromno tokom poslednjih nekoliko meseci, a pad nekretnina u zemlji pokazao je nekoliko znakova preokreta. BDP je porastao za 5,3% u prvom kvartalu i 4,7% u drugom kvartalu 2024, što je izazvalo zabrinutost.

(Kurir.rs/Seebiz/Preneo: Đ. M.)