Nemac Rudolf Meyer (68) iz Rotenburga je shvatio kako je neko koristio njegov Audi Q5 dok je on sa suprugom bio na godišnjem odmoru na Tajlandu. Za nemačke medije je ispričao što se dogodio.

Rekao je kako je na internetu pronašao firmu “Skyway Parking” koja je izgledala pouzdano iako je na Guglu ponekad naišao na loše kritike. Rezervisao je uslugu parkiranja i platio 115 evra za tri nedelje.

- To je stvarno jeftino za frankfurtske standarde - rekao je Meyer.

Kako prenosi Fenix-magazin, umesto sastanka dogovorio je sa zaposlenim direktno na terminalu, a Meyer mu je predao ključeve automobila. “Skyway Parking” reklamira sigurna parking mesta nedaleko u krugu firme.

Tri nedelje kasnije porodica Meyer se vraća. Obratio se firmi, zaposleni mu je vratio ključeve ispred terminala i Meyer je mogao da krene kući. Međutim, Meyer je shvatio kako je rezervoar vozila malo puniji nego kad ga je ostavio, unutrašnjost lepo očišćena, osetio se blagi miris cigareta. Pre nego što ga je predao, Rudolf Meyer je fotografisao brzinometar i shvatio da pokazuje 2.700 kilometara više nego kad ga je ostavio.

audi.jpg
Reuters 

Zašto je njegov Audi prešao 2.662 kilometra? On i supruga su zvali firmu, ali niko im se nije javio.

Kasnije su dobili direktora firme. On se izvinio Rudolfu Meyeru e-poštom i govorio o sigurnosnom propustu koji je sad ispravljen. Ujedno upozorava penzionera da svoje nezadovoljstvo ne iznosi u javnost. U ovom trenutku loše kritike njegove firme već se gomilaju na internetu.

Firma Franka B. na svojoj početnoj stranici reklamira podzemno parkiralište i videonadzor 24 sata dnevno. Svoj automobil možete predati zaposlenom direktno u vazdušnoj luci i dobiti ga nazad nakon odmora ili poslovnog puta. Ali, šta se događa u međuvremenu?

Meyer kaže kako je direktor Frank B. kazao kako se dogodio “prestup pronevere u firmi”. Različita su vozila nezakonito premeštena tokom perioda parkiranja.

Zaposlenmia koji su bili odgovorni za to odmah je dao otkaz bez prethodne najave i obavestio policiju. Nudi odštetu, ali više ne želi da se o tome raspravlja u javnosti, rekao je Meyer koji još nije dobio konkretnu ponudu odštete.

Operater frankfurtske vazdušne luke, Fraport, svestan je problema s “velikom raznolikošću divljih ponuda”. Glasnogovornik Christian Engel stoga ukazuje na 15.000 parking mesta firme, a dodatnih 8.500 trenutno je u izgradnji.

3489.jpg
Richard Pohle / News Licensing / Profimedia 

– Ovde je jedno sigurno: protiv “divljih ponuda” parking mesta preduzeće se mere ako se pokaže da su prekršili zakon. Ali, vazdušna luka je i javni prostor u koji svako može ući. Sve dok se tamo ne događa ništa protivzakonito, teško će se intervenisati, rekao je Engel.

Meyer kaže kako je srećan što su mu ”barem vratili vozilo” jer je moglo da se dogodi i da ostane bez njega. Gde je vozilo bilo dok je on bio na godišnjem, još ne zna.

Slučaj sad istražuje policija Rotenburga. Meyer je podneo žalbu i istrage o “neovlašćenom korišćenju vozila”, ali ne nada se da će imati koristi.

– Nisam jedini kom se to dogodilo, zaključio je.

BiznisKurir/Slobodna Dalmacija