Hjundaji želi da investira u Srbiju
Foto: Tanjug

Saradnja sa južnokorejskom kompanijom

Hjundaji želi da investira u Srbiju

InfoBiz -
Predstavnici južnokorejske kompanije izrazili su spremnost da ulože oko 400 miliona dolara u izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i investiranje u izgradnju fabrike za proizvodnju opreme za preradu otpada

BEOGRAD - Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije "Hjundai“, koji su zainteresovani za uspostavljanje strateške saradnje sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine i prerade otpada u Srbiji.Predstavnici ove južnokorejske kompanije, kako se navodi u saopštenju vlade, izrazili su spremnost da ulože oko 400 miliona dolara u izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada, kao i investiranje u izgradnju fabrike za proizvodnju opreme za preradu otpada.Takođe je izraženo interesovanje za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno proizvodnja zdrave hrane i prerada povrća.Premijer Ivica Dačić je istakao da je Srbija otvorena za strane investicije koje pomažu razvoj privrede.

"Unapređenje ekonomije i zapošljavanje mladih su najvažniji zadaci Vlade Srbije", istakao je premijer Dačić u razgovoru sa predstavnicima kompanije "Hjundai“, navodi se u saopštenju.Južnokorejski "Hjundaji", koji je peti po veličini proizvođač automobila u svetu, po svemu sudeći dolazi sa namerom da razgovara o mogućnostima za saradnju sa srpskom privredom, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nagovestio je čak mogućnost da "Hjundai" u Srbiji otvori fabrku za proizvodnju rezervnih delova za automobile.Vučić je u februaru ove godine nagovestio da bi ne samo "Hjundai", već i KIA (takođe južnokorejski proizvođač automobila) mogli da dođu u Srbiju, ukoliko Srbija dobije datum za pregovore sa EU, jer je to uvek dobar signal stranim investitorima.

"Japanske, korejske, zapadne kompanije dolaze u zemlju tek kada se dobije datum (za pregovore sa EU), zato što je to takozvani 'no point back (tačka od koje nema povratka)'". To je važno za zapošljavanje ljudi", kazao je tada Vučić."Hjundai" je u Srbiji prisutan od oktobra 2002. godine sa prodajnom i servisnom mrežom za svoje automobile i do danas je povećao svoju prodaju za više od 10 puta i nalazi se na trećem mestu po prodaji motornih vozila u našoj zemlji, a na globalnom nivou zauzima petu poziciju među proizvođačima automobila.Saradnja kompanija iz Srbije i "Hjundaija" već uveliko postoji, jer kompanija "Jura" iz Južne Koreje, koja u našoj zemlji ima četiri fabrike, bavi se proizvodnjom elektro-instalacija za južnokorejske automobile KIA i "Hjundai" i njima isporučuje više od 60 odsto ukupne proizvodnje elektro - instalacija.

"Jura" je u Srbiji investirala do sada više od 60 miliona evra i zaposlila više od 5.000 radnika i u 2012. je realizovala izvoz vredan iznad 120 miliona evra."Hjundai", za koga "Jura" iz Srbije proizvodi delove, je čak uvećao proizvodnju u Evropi, koja i dalje raste, bez obzira na ekonomsku krizu.Kruševački "Trajal" je, takođe", poslovni partner "Hjundajija", jer ima sklopljen zajednički aražman sa beloruskom firmom "Belšina" za ispruku 5.000 guma fabrici Hjundaija u Ruskoj Federaciji i planira godišnju proizvodnju od 120.000 guma koreskom gihantu, koje će se prodavati pod imenom "Trajal".Južna Koreja je četvrta po veličini ekonomija Azije, posle NR Kine, Japana i Indije, i 15. u svetu, kao i sedmi globalni izvoznik.Izvoz automobila iz Južne Koreje je u prvoj polovini 2012. godine povećan za 15,7 odsto u odnosu na isti period 2011. godine, što je najveći rast među svim industrijama u toj zemlji na istoku Azije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track