Japanci vade bakar iz borske jalovine!
BOR - Japanci pronašli način da iskoriste srpske otpatke.
Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru i japanski univerzitet Akita ustanovili su da je moguće izdvajanje bakra iz starog borskog jalovišta, što je i ekonomski i ekološki dobro.
Posle više od dve godine rada na projektu „Upravljanje rudarskim otpadom, flotacijskom jalovinom i otpadnim vodama u borskom regionu“ predstavljeni su rezultati koji ukazuju da je procesom luženja moguće izdvojiti gotovo dve trećine bakra iz starog jalovišta. Na toj lokaciji ima više od 27 miliona tona jalovine, s prosečnim sadržajem bakra od 0,3 odsto.
Direktor Univerziteta Akita Daizo Išijama izrazio je zadovoljstvo zbog ovih otkrića, kao i zbog dobre saradnje s borskim Institutom.
- Slične projekte već radimo u Japanu, a na osnovu zahteva japanske Agencije za međunarodnu saradnju, koja je u saradnji s Vladom Srbije pokrenula projekat smanjenja ekološkog zagađenja na ovom području, došli smo u Bor - poručio je Išijama.
Za više od stotinu godina od početka eksploatacije rude bakra u Boru i okolini industrijska prerada nanela je veliku štetu životnoj sredini. Zagađeni su vazduh i vode, a oko borske reke zagađeno je i 17 hektara zemljišta.
(S. S.)
DAME KOJE OBUKU BIKINI PLATIĆE OZBILJNU KAZNU: Uveden kodeks oblačenja u poznatom portugalskom letovalištu - gde su sve zabranjeni