Ministar finansija je danas u razgovoru sa Fiskalnim savetom istakao da će Vlada ove godine sprovesti ozbiljne strukturne reforme

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić je danas u razgovoru sa Fiskalnim savetom istakao da će Vlada ove godine sprovesti ozbiljne strukturne reforme i da će konačno biti završen proces restrukturiranja 179 bivših društvenih preduzeća.

Ta preduzeća, prema proceni Svetske banke godišnje stvaraju državi troškove od 750 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. Na sastanku je rečeno da je predviđeno da se država povuče iz upravljanja u jednom broju javnih preduzeća, kao i da će biti uveden red u rad javnih preduzeća kroz smanjenje direktnih i indirektnih subvencija i strogu kontrolu izdavanja garancija.

Dodaje se da će izmenama Zakona o budžetskom sistemu biti stvoren osnov za dodatnu štednju uvođenjem centralnog registra svih zaposlenih u državi, odnosno u javnom sektoru. Na sastanku je postignuta saglasnost o tome da bude urađena analiza optimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i javnim službama, kako bi se napravile uštede i po tom osnovu.

Fiskalnom savetu je, kako se navodi, predstavljen i predlog rebalansa budžeta kojim će biti napravljene dodatne uštede od 37,1 milijardu dinara u budžetu. U saopštenju je navedeno da su se predstavnici Fiskalnog saveta složili sa ministrom finansija da su neophodne strukturne reforme u državi, kao i sprovođenje strukturnih reformi u javnom sektoru, posebno rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju i uvođenje reda u rad javnih preduzeća. Podržano je i uvođenje centralnog registra zaposlenih u javnom sektoru, smanjenje subvencija i stroga kontrola izdavanja garancija.