INVESTICIJE: Stižu nam dve milijarde evra
Foto: Think

Pozitivna klima

INVESTICIJE: Stižu nam dve milijarde evra

InfoBiz -
I pored loše ekonomske situacije, investitori ne odustaju od ulaganja u našu zemlju

BEOGRAD - Postoji nagoveštaj velikih i značajnih ulaganja u Srbiji!To se može zaključiti na osnovu već postignutih rezultata u nekoliko sektora privrede, pre svega automobilskoj, elektronskoj, prehrambenoj industriji, ali i u sektoru energetike - poručili su učesnici jučerašnje konferencije Privrednog pregleda „Investirajte u Srbiji“!

Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), istakao je da je procena, na osnovu najavljenih ulaganja, da Srbija ove godine može privući oko dve milijarde evra stranih investicija.- U januaru smo ugovorili investicione projekte vredne 200 miliona evra, a tu su i dva uspešna javna poziva za mini-hidroelektrane na 317 lokacija, čija se ukupna vrednost procenjuje na oko 500 miliona evra, kao i zaključivanje ugovora sa emiratskom kompanijom „Al Dahrom“, koji su vredni oko 400 miliona dolara. Čitav prvi kvartal doneo je priliv novca od 330 miliona evra direktnih stranih investicija. Zato sam uveren da će se očekivane procene ostvariti. Tu je i podrška investicionim projektima, kojih je trenutno 254 na teritoriji čitave zemlje, od čega je 140 domaćih kompanija, a 114 stranih - objasnio je Laganin i naglasio da je Vlada Srbije juče usvojila program podrške razvoju industrije informacionih tehnologija (IT), što će joj omogućiti da podstakne neke dobre ideje koje ne mogu da nađu adekvatno finansiranje, a koje sutra mogu da predstavljaju značajne projekte i značajan razvojni zamajac.

Polja srpskog procvata♦ auto-industrija♦ ulaganja u obnovljive izvore energije♦ prehrambena industrija♦ informacione tehnologije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track