Dinkić: Srbija će biti atraktivna za ulaganje u IT sektor
Foto: Preent Screen

Sajam informacionih tehnologija u Hanoveru

Dinkić: Srbija će biti atraktivna za ulaganje u IT sektor

InfoBiz -
Industrija informacionih tehnolgija predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta ukupne strategije naše reindustrijalizacije i Hanover je bio prava prilika da taj program promovišemo čitavom svetu, kazao ministar finansija i privrede

HANOVER - Vlada Srbije donela je strategiju koja će omogućiti da Srbija bude najatraktivnija zemlja u regionu za ulaganje u IT sektor, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na Sajmu informacionih tehnologija CEBIT u Hanoveru.

"Daćemo podršku da naši softveraši što pre dobiju sredstva kako bi svoje znanje mogli da naplate, i kako bi Srbija dobila jedan dobar izvozni proizvod", istakao je ministar Dinkić, koji je na sajmu predstavio Program razvoja IT industrije, usvojen na jučerašnjoj sednici Vlade.

On je rekao da je Vlada Srbije u Hanoveru pružila podršku srpskim kompanijama koje se bore da domaći softver izvezu na zahtevna inostrana tržišta.

"Industrija informacionih tehnolgija predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta ukupne strategije naše reindustrijalizacije i Hanover je bio prava prilika da taj program promovišemo čitavom svetu", kazao je Dinkić.

Ministar finansija je objasnio da usvojeni program podrazumeva da doprinosi i porezi na plate od druge polovine ove godine budu za trećinu niži nego što su sada za sve one koji rade u industriji softvera i u "autsorsingu".

Kako je naveo Dinkić, svim početnicima u IT sektoru biće omogućena bespovratna sredstva za tzv. "startapove", ukoliko imaju odgovarajuće investitore koji žele da podrže razvoj tih kompanija.

On je najavio je da će u aprilu u Srbiji biti održana dva velika skupa kojima će prisustvovati neki od najvećih investitora iz SAD iz čuvene Silicijumske doline i iz zapadne Evrope. Te kompanije će domaćim investitorima i preduzetnicima iz IT sektora predočiti najnovije modele investiranja i trendove koji su trenuto aktuelni u svetu.

Dolazak u Srbiju potvrdio je i Bred Feld, čovek koji je investirao u više od 100 kompanija kao "poslovni anđeo", i u više od 400 kompanija preko fondova, i koji je svetski "broj jedan" u pokretanju biznisa u ovoj industriji, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) je po deseti put organizovala nastup srpskih kompanija na najvećem svetskom sajmu informacionih i komunikacionih tehnologija - CEBIT, na kojem je od 2003. do 2011. godine učestvovalo 79 kompanija iz naše zemlje.

Na nacionalnom štandu Srbije predstavilo se sedam domaćih kompanija - 2D Soft, ASW, Belit, Comdata, Ešential Dots, Htec i Omnicom Solutions.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja