Vlada odobrila novo zaduživanje RTB Bor

Topionica bakra

Vlada odobrila novo zaduživanje RTB Bor

InfoBiz -
Dodatna sredstva od 131,8 milion evra biće utrošena za rekonstrukciju topionice bakra i izgradnju fabrike sumporne kiseline

BOR - Vlada Srbije odobrila je dodatno zaduženje Rudarsko-topioničarskom basenu Bor od 131,8 miliona evra za rekonstrukciju topionice bakra i izgradnju fabrike sumporne kiseline, čime je vredost tog projekta povećana na oko 301,8 miliona evra, saopštio je RTB.

Kako se navodi u zaključku Vlade Srbije, koji je medijima preneo zamenik generalnog direktora RTB Milinko Živković, Basen Bor će nova sredstva obezbediti "dodatnim zaduženjem ili avansnom prodajom bakra i drugih metala iz postojećih ležišta raskrivke u Boru i Majdanpeku".

"Za topionicu i fabriku sumporne kiseline predivđeno je 210 miliona evra, a ostatak za izgradnju flotacije šljake, pogona za tretman otpadnih voda, energane, prateće infrastrukture, raznih taksi, carina i osiguranja", izjavio je Živković.

On je objasnio da će se od iznosa novog zaduživanja, oko 40 miliona evra izdvojiti za nove projekte kanadske kompanije SNC Lavalin, koja gradi novu topionicu, a ostatak će biti za potrebe pratećih fabrike bez koje topionica ne bi mogla da radi.

"To je neophodno kako bi se dokazali i pokazali svi parametri zbog kojih se nova topionica gradi, kako bi iskorišćenje bakra bilo 98, a sumpor-dioksida 98,5 procenata", napomenuo je Živković.

U RTB su napomenuli da će osnovni radovi po projektu "nova topionica" biti završeni do kraja ove godine, i procenili da će u prvim mesecima 2014. početi da radi punim kapacitetom.

"Do kraja 2014. planira se da topionica preradi 300.000 tona koncentrata iz sopstvenih sirovina, a pun kapacitet i prerada 400.000 tona koncentrata godišnje očekuje se od 2016. godine", naveli su u borskoj kompaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track