Tabaković: Ove godine inflacija do pet i po odsto
Foto: KURIR

Pod kontrolom

Tabaković: Ove godine inflacija do pet i po odsto

InfoBiz -
Inflaciju ćemo držati u zacrtanom koridoru od 5,5 odsto, jer samopouzdanje koje imamo i ogledalo u koje se gledamo nije neko naše sopstveno, već je merljivo brojkama, ciframa i stabilnošću koje polako počinjemo da ostvarujemo, rekla guvernerka NBS

BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će inflacija za 2013. godinu u Srbiji biti niža od planiranih 13 odsto i da odgovorno tvrdi da će u ovoj godini iznositi do pet i po odsto.

"Inflaciju ćemo držati u zacrtanom koridoru od 5,5 odsto, jer samopouzdanje koje imamo i ogledalo u koje se gledamo nije neko naše sopstveno, već je merljivo brojkama, ciframa i stabilnošću koje postupno i polako počinjemo da ostvarujemo", rekla je Tabakovićeva.

Ona je kazala da je inflacija na kraju 2012. godine trebalo da dostigne maksimalno 13 odsto, ali da je uverena da će to biti i manje od planiranog.

Tabakovićeva je navela da je najbolji pokazatelj stabilan kurs evra, od avgusta meseca do danas.

"On se kreće oko 113 dinara, sve ovo vreme, bez krupne oscilacije i što je najvažnije bez trošenja deviznih rezervi, jer NBS je intervenisala samo jednom devizama od kad sam ja na njenom čelu i to kupila na deviznom tržištu pet miliona evra", rekla je guvernerka.

Ona je ocenila da su krupne oscilacije cena u poljoprivredi rezultat nekoordinisane politike između NBS i Vlade Srbije.

"Ne možemo da držimo inflaciju pod kontrolom samo merama monetarne politike, jer najveći deo su cene hrane", kazala je Jorgovanka Tabaković.

Ona je kazala da je najveća inflacija u 2012. godini bila kada je povećana cena sirovog mesa.

"Niti je bilo uvoza, a cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su bile takve da ne stimulišu ni stočarstvo, a ni gajanje stoke, i ta cena mesa je podigla inflaciju u jednom trenutku, pa je u jednom periodu dostigla i 12,9 procenata", navela je Tabakovićeva.

Ona je istakla da Vlada Srbije mora da ima informacije od NBS šta znači da se ujednače cene poljoprivrednih proizvoda koji utiču na rast inflacije.

"Na inflaciju je uticala i situacija u Evropi, recesija koja tamo postoji, kao i cena energenata na svetskoj berzi, ali u najvećoj meri je uticalo prekomerno trošenje u izbornoj godini kreditima i zaduživanjem građanima", rekla je Tabakovićeva.

Ona je najavila formiranje nove radne grupe nakon Božića koja će imati rok od 10 dana da "konačno predloži kako da se reši problem zaduživanja građana u švajcarskim francima".

"Potreban je dogovor da li je svako uradio svoj deo posla kada su građanima reklamirani krediti u švajcarskim francima, a da im niko nije objasnio da niža referentna stopa na te franke znači da će svakog meseca krediti biti skuplji u odnosu na evre", kazala je guvernerka.

Ona je istakla da bankari moraju da znaju svoj posao, kao i da NBS isto mora da snosi deo odgovornosti. "Trebalo je upozoriti banke da nisu građanima dale dovoljno informacija o tim kreditima", istakla je Tabakovićeva.

"Kad je NBS u pitanju tu nema otkrivanje tople vode. Niti može sama, jer je to samo jedna ruka, a druga ruka je Vlada Srbije i mi moramo da govorimo istim jezikom ekonomske politike", istakla je Jorgovanka Tabaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track