Velja Ilić: Građevinske dozvole biće besplatne

Najava

Velja Ilić: Građevinske dozvole biće besplatne

InfoBiz -
Izdavaće se na jednom šalteru u roku do najviše 30 dana

BEOGRAD - Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da će u roku od šest meseci biti napravljen novi zakon o planiranju i izgradnji koji će skratiti rokove izdavanja građevinskih dozvola.Ilić je na konferenciji o industriji građevinskih materijala u Privrednoj komori Srbije (PKS) kazao da će građevinske dozvole biti besplatne i da će se izdavati na jednom šalteru u roku do najviše 30 dana.

On je ocenio da su mnogi zakoni u Srbiji koji su regulisali izdavanje dozvola bili "leglo korupcije".Ilić je pozvao predstavnike građevinske industrije i proizvodnje građevinskih materijala da se uključe u rad Radne grupe koja priprema novi zakon o planiranju i izgradnji i naglasio da su vrata Ministarstva građevinarstva svima otvorena.

"Svakog dana primim od 100 do 200 ljudi i niko nije otišao nezadovoljan. Svima su rešeni problemi", kazao je Ilić i dodao da je je pri preuzimanju Ministarstva zatekao 180.000 različitih zahteva od kojih su neki čekali i po nekoliko godina.

Ministar građevinarsta i urbanizma Srbije kazao je i da će Vlada Srbije nastaviti da podržava domaću građevinsku industriju što je i potvrđeno produžavanjem subvencija i kreditiranja za građevinare u 2013. i 2014. godini.Ilić je kazao i da će do kraja godine biti isplaćeno 2,5 milijardi dinara dugovanja građevinarima.On je ocenio i da se u Srbiju uvoze građevinski materijali koji mogu da se nabave na domaćem tržištu, navodeći primer kamena tucanika za izgradnju puteva.

"Srbija je postala odgrađena avlija, ovde može da uvozi ko god hoće i šta god hoće. Treba da stvorimo uslove da domaća industrija građevinskog materijala ojača i da ne bude lako ući sa stranim proizvodom na srpsko tržište", kazao je Ilić.

Predsednik Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Zoran Bačkalić kazao je da je u poslednjih godinu i po u Srbiji ugašeno 12 ciglana, a da od preostali radi samo trećina kapaciteta, odnosno 14 fabrika za 2.000 radnika.On kazao da se od 2.000 godine kada je zabeležena najveća proizvodnja opeka od 1,4 milijarde jedinica i crepa od 260 miliona jedinica beleži stalni pad proizvodnje, tako da je u 2011. proizvedeno 563 miliona opeka i 160 miliona cerpova.

Bačkalić je kazao da se više od dve trećine proizvoda izvozi u region, što je omogućilo da se industrija glinenih proizvoda nekako održi, jer se u Srbiji beleži pad tražnje.Na skupu je rečeno i da cemetna industrija radi sa 50 odsto kapaciteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track