Dinkić: Kini molba da podrži srpske projekte

1,8 milijardi dolara

Dinkić: Kini molba da podrži srpske projekte

InfoBiz -
Molba kineskoj vladi i Eksim banci odnosi na deonice autoputa od Beograda do Ljiga, od Pojata do Preljine i od Novog Sada do Rume, Šapca i Loznice, kao i za izgradnju kapaciteta termo elektrane Kostolac dva, koja bi počela 2014

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Vlada Srbije zamolila Kinu da sa 1,8 milijardi dolara podrži energetske i saobraćajne infrastrukturne projekte u Srbiji.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa zamenikom kineskog ministra za trgovinu Džung Šanom i potpisivanja sporazuma o kineskoj donaciji Srbiji, kazao da se ta molba kineskoj vladi i Eksim banci odnosi na deonice autoputa od Beograda do Ljiga, od Pojata do Preljine i od Novog Sada do Rume, Šapca i Loznice, kao i za izgradnju kapaciteta termo elektrane Kostolac dva, koja bi počela 2014.

Dinkić je kazao da bi (kineska državna) Eksim banka dala kredit Srbiji po preferencijalnim uslovima, a da bi u radovima zajedno učestvovali kineske i srpske kompanije po principu koji se već primenjuje na izgradnji mosta Zemun-Borča.

Vlada se na ovaj korak, kako je rekao, odlučila imajući u vidu uspeh u realizaciji dva investiciona projekta koja su pomogli Kinezi, a to su most Zemun-Borca i prva faza revitalizacije Termoelektrane "Kostolac".

On je kazao i da bi sporazumi o realizaciji tih projekata trebalo da budu spremni za potpis u prvom kvartalu 2013. godine, a da bi radovi mogli da počnu na proleće."Složili smo se da bi sve ovo trebalo da bude spremno za potpisivanje u prvom kvartalu naredne godine, kada bi se u Beogradu održao i sastanak Mešovitog srpsko-kineskog komiteta. Do tada bi se pripremili i ugovori sa kineskom Eksim bankom za izgradnju autoputeva i nadam se potpisali, kako bi radovi mogli da krenu na proleće", rekao je Dinkić, koji je zajedno sa Šanom, kopredsednik tog komiteta.

On je istakao da se kineska strana u dosadašnjim projektima pokazala kao pouzdan partner i da je zbog toga Vlada Srbije odlučila da u naredne četiri godine prioritet i najveći deo državih garancija bude za poslove koji se rade u saradnji sa Kinom.

Srpski ministar finansija i privrede je rekao da je je na sastanku razgovrano i o drugim projektima u energetici i da je srpska strana izrazila poseban interes da neka od vodećih koneskih kompanija "pristupi izgradnju hidrocentrale Đerdap 3", po modelu javno privatnog partnerstva.

O tome je, kako je precizirao, Ministarstvo energetike Srbije već obavilo razgovore sa jednom od najvećih kineskih kompanija, koja je gradila na reci Jangce čuvene 'Tri klisure', jednu od najvećih hidrocentrala na svetu.

Dinkić je rekao da je zamenik kineskog ministra za trgovinu izrazio poseban interes Kine i za investicije u prerađivačku industriju i dodao da je po tom pitanju je razgovarano o dva modela investiranja.

Prvi bi, kako je naveo, bio osnivanje ekonomsko-tehnološke slobodne carinske zone, gde je srpska strana dala nekoliko mogućih lokacija gde bi kineske kompanije mogle da proizvode i da se ta proizvodnja izvozi u i na tržište EU, Rusije i drugih zemlja sa kojima Srbija ima slobodnu trgovinu.

Drugi načina podsticaja investicija u industriju je ono što nam je predložio jedan od direktora Eksim banke, a to je osnivanje zajedničkog investicionog fonda, koji bi sa 85 do 90 odsto finanirali kineski partneri, dok bi ostatak činilo ucešće srpskih banka, rekao je Dinkić.

Precizirao je da bi taj investicioni fond ulagao u kapital kompanija, gde bi kineske i srpske firme zajednički mogle da investiraju u različite industrijske sektore u Srbiji.Dinkić je napomenuo da je na sastanku bilo reči i o saradnji Srbije i Kine u turizmu i istakao da će na osnovu sporazuma, koji je potpisan pre nekoliko godina, od ovog meseca prvi put srpske turističke agencije dovoditi kineske turiste u Srbiju, koji su do sada dolazili isključivo preko stranih turističkih agencija.

Zamenik kineskog ministra trgovine Džung Šan je rekao da je u razgovorima sa Dinkićem i Dačićem "postignut širok konsenzus" i istakao da je sledeći zadatak podsticanje realizacije postignutih dogovora."Zdravi i održivi ekonomski odnosi Kine i Srbije su zemlje su u skladu sa interesima naših zemlja", rekao je on. Dinkić i Šan su danas potpisali Sporazum o donaciji, kojim će Kina dati Srbiji pomoć od 10 miliona juana (oko milion evra).

Taj novac će biti iskorišćen za pomoć onima kojima je u Srbiji najpotrebnija, rekao je Dinkić i napomenuo da je to drugi put da Kina Srbiji dodeljuje bespovratnu pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track