Tabaković: Bankarski sistem stabilan

NBS

Tabaković: Bankarski sistem stabilan

InfoBiz -
Srbija je među retkim zemljama regiona gde je tokom krize zabeležno samo usporavanje, ali ne i smanjenje kreditne aktivnosti", rekla je guvernerka NBS

BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da nije ugrožena stabilnost finansijskog sistema, uprkos visokom učešću problematičnih krediita ukupnim bankarskim zajmovima (19,9 odsto). "Udeo teško naplativih kredita u Srbiji najmanje raste u odnosu na region, od početka izbijanja krize", rekla je Tabaković na regionalnoj konferenciji "Finansijski sistem i privreda - odgovori na izazove krize" u Beogradu koju organizuje Biznis info grupa.

Dodala je da je stabilnost bankarskog sistema u Srbiji zadovoljavajuća što potvrđu i adekvatnost kapitala ukupnog banakrskog sektora koja je veća od 16 odsto, kao i potpuna pokrivenost problematičnih kredita rezervama za procenjene gubitke.

"Srbija je među retkim zemljama regiona gde je tokom krize zabeležno samo usporavanje, ali ne i smanjenje kreditne aktivnosti", rekla je Tabaković.

Ona je naglasila da, ukoliko Vlada Srbije odlučno krene u sprovodenje ključnih reformi poreskog i penzijskog sistema, i u proces "korporativizacije javnog sektora", veoma su verovatni održivost i rast kreditnog rejtinga Srbije. Po njenim rečima, rast fiskalnog deficiita vodio bi ka većem javnom dugu i pogoršanju spoljne likvidnosti zemlje.

Guvernerka je najavila da će NBS nastaviti da deluje ka stabilizovanju inflacije na niskom nivou i održavanju zdravog finasijskog sistema što je najbolji način da se pomogne privredi i stvaranju pozitivnog ambijenta za strane investitore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track