Otvoren 7. sajam investicija Investekspo

Novi Sad

Otvoren 7. sajam investicija Investekspo

InfoBiz -
Vojvodina će učiniti sve da privuče strane investicije i strane fondove, rekao Bojan Pajtić

NOVI SAD - Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će Pokrajina, iako vreme ekonomske krize ne ide u prilog investicijama, učiniti sve da privuče strane investicije i strane fondove u Vojvodini.

Otvarajući 7. sajam investicija Investekspo na Novosadskom sajmu Pajtić je rekao da je ambicija Vojvodine da se ta manifestacija dalje razvija i da na njoj učestvuje sve veći broj lokalnih samouprava.

"Drago mi je da opštine i gradovi i dalje imaju ambiciju, znanje i energiju da učestvuju na ovakvim manifestacijama i da zajedničkim snagama privlače strane investicije", rekao je Pajtić i istakao da je 750 miliona evra vrednost projekata koje su lokalne samouprave predstavila na Investekspu.

Predsednik Vlade Vojvodine je rekao da mu je "izuzetno drago i što danas vidi partnere iz cele Srbije i što imaju ambiciju da zajednički planiraju i rade na privlačenju stranih investicija i realizaciji evropskih programa".

"U Vojvodini je realizovano oko 45 odsto stranih investicija koje su stigle u Srbiju, a preko 87 odsto programa prekogranične saradnje realizovano je u Pokrajini zahvaljujući našoj organizaciji, energiji i lobiranju", rekao je Pajtić.Kao sektor u kojem je neophodno više investicija Pajtić je označio energetiku, posebno oblast obnovljivih izvora, jer do 2020. godine 27 odsto energije koju koristi Srbija treba da budu obnovljivi izvori.

"Vojvodina sticajem istorijskih okolnosti i činjenicom da na ovim prostorima nema hidroelektrana koristi svega dva do tri odsto obnovljvih izvora i to je nedovoljno. Deset miliona tona trune na našim poljima i to treba da se iskoristi", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, Pokrajina će u narednom periodu preko Fonda za kapitalna ulaganja, finansijskih institucija i kroz saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Svetskom bankom raditi na tome da energetika postane značajan segment domaće privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track