Vlada stvara novu avio-kompaniju

Mlađan Dinkić

Vlada stvara novu avio-kompaniju

InfoBiz -
Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan je vlasnik aviokompanije "Etihad" koja ima interes da izgradi kargo terminal na beogradskom aerodromu i "Etihad" bi ušao u suvlasništvo sa Jatom, objasnio je Dinkić

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAR) pored Memoranduma o razumevanju, sklopljen i aranžman o saradnji u vojnoj industriji.

Dinkić je potvrdio da je predložio vladi da se napravi novi Jat i kupi nova flota, jer je ta kompanija u gubicima na dugoročni lizing pri čemu bi bio iskorišćen ugovor sa "Erbasom" i da bi bilo obezbeđeno novih 12 "Erbasovih" aviona.

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan je vlasnik aviokompanije "Etihad" koja ima interes da izgradi kargo terminal na beogradskom aerodromu i "Etihad" bi ušao u suvlasništvo sa Jatom, objasnio je Dinkić.

Dinkić je rekao da bi Srbija od UAR mogla imati velike koristi u oblasti poljoprivrede i vojne industrije.Dinkić, koji je posetio UAR, gde je potpisan Memorandum o razumevanju sa UAR o saradnji u oblasti poljoprivrede, agro-industrije i izgradnji sistema za navodnjavanje, rekao je da su Emirati među najbogatijim zemljama na svetu.

Dinkić je potvrdio da ponuda investitorima iz Emirata obuhvata da u nekim državnim kombinatima koji su propali posle neuspešnih privatizacija postanu suvlasnici i plate 100 miliona evra za 67 odsto vlasništva u 10 poljoprivrednih gazdinstava koja su u gubicima, čime bi se trostruko povećala proizvodnja po hektaru.

Postoji interesovanje investitora iz Emirata da kupe jednu luku na Dunavu kako bi napravili logistički centar za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, najavio je Dinkić.

Predlog je da Srbiji odobre za sredstva za pročišćavanje kanala Dunav-Tisa-Dunav da bi se napravila sekundarna mreža kanala za navodnjavanje u Vojvodini i taj novac bi se vratio u kukuruzu, pšenici, detelinu, mleku i poljoprivredi koji bi prodavali naši seljaci, kaže Dinkić.

Domaći seljaci bi mogli da navodnjavaju njive i da plasiraju proizvode na tržišta platežno sposobnih kupaca kao što su Emiraćani, objasnio je Dinkić.Dinkić je rekao da postoji spremnost partnera iz Emirata da uđu i u bankarski sistem u Srbiji.

Saradnja i sa KinomDinkić, koji je pre nedelju dana posetio Tokio, rekao je da je poznata svetska kompanija donela odluku o izgradnji dve nove fabrike u Srbiji i da su Japanci poznati po elektronici i da su predstavnici "Micubišija" zainteresovani da se uključe u izgradnju hidrocentrala u Srbiji.

Govoreći o saradnji sa Kinom, Dinkić je rekao da se ogromnom brzinom gradi most Zemun - Borča i da se tri autoputa grade u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja