Inflacija do kraja godine iznad 12 odsto

Miladin Kovačević

Inflacija do kraja godine iznad 12 odsto

InfoBiz -
Kovačević je ocenio da je glavni razlog za ubrzan rast cena "šok ponude" koji ima dva faktora - sušu koja utiče na rast cena hrane i s druge strane "zaštićeno" tržište u Srbiji, odnosno carinska zaštita na prehrambene proizvode

BEOGRAD - Inflacija u Srbiji na kraju godine dostići će dvocifreni nivo i mogla bi da se kreće iznad 12 odsto, izjavio je danas saradnik Ekonomskog instituta Miladin Kovačević.

On je rekao da će, prema prognozama "Makroekonomskih analiza i trendova", mesečna inflacija u septembru biti iznad dva odsto, a u oktobru četiri odsto, i to ne samo zbog poskupljenja hrane već i komunalnih usluga.

Kovačević je ocenio, za okruglim stolom "Kako sprečiti dalji rast cena vitalnih proizvoda i skok inflacije", da je glavni razlog za ubrzan rast cena "šok ponude" koji ima dva faktora - sušu koja utiče na rast cena hrane i s druge strane "zaštićeno" tržište u Srbiji, odnosno carinska zaštita na prehrambene proizvode.

Na takvom tržištu karteli i monopoli o kojima se govori su neminovnost jer je to svojstvo zaštićenog tržišta koje se nalazi u blizini velikog proizvodnog kapaciteta kakva je EU, sa vrlo stimulisanom proizvodnjom hrane, rekao je Kovačević.

Imajući u vidu da nema liberalnog tržišta sa smanjenom unutrašnjom ponudom, vlada ima samo dve poluge da usporava rast cena - intervencije iz Robnih rezervi i interventni uvoz sa sniženom carinom ili bez carine, naveo je on.

Prema mišljenju Kovačevića, interventni uvoz će verovatno, pored ulja, biti potreban i za meso.

On je ukazao da na rast cena hrane ne utiču samo "šokovi ponude" već i stalni rast tražnje u svetskim razmerama, imajući u vidu ubrzani razvoj azijskih zemalja i Dalekog Istoka.

Kovačević je ocenio da rast cena hrane postaje tako važna tema u Srbiji i zbog velikog broja stanovnika koje je "siromašno i ranjivo na povećanje cena". Kako je naglasio, nestašice osnovnih životnih namirnica potiču od loših karakteristika srpske poljoprivrede nasleđenih još iz prethodnih decenija - nepovoljne strukture poljoprivrednih gazdinstava, inercije u politici prema agraru i slabih efekata te politike na primarnu proizvodnju.

Kako izlečiti ove slabosti agrara i prerađivačke industrije ozbiljno je pitanje razvoja povezano sa strategijom ukupnog razvoja i strukturnim reformama države, rekao je Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja