AMERIKA BRZO SRLJA U BANKROT! Ilon Mask prognozira: "Trilione koje zemlja troši moraće da plate naša deca"
Foto: EPA Ludovic Marin Pool

crne slutnje

AMERIKA BRZO SRLJA U BANKROT! Ilon Mask prognozira: "Trilione koje zemlja troši moraće da plate naša deca"

InfoBiz -

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i SpaceX Ilon Maks u popularnom podkastu.

On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“.

Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci.

U junu, Predstavnički dom SAD usvojio je svoju verziju godišnjeg zakona o politici odbrane koji dozvoljava rekordnu potrošnju od 895 milijardi dolara, što je povećanje od 1% u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

„Plaćanja kamata na državni dug sada su veća od celokupnog budžeta Ministarstva odbrane i rastu“, rekao je Mask.

Preduzetnik je naglasio da je svaki trilion dolara dodatnog duga novac koji će „naša deca i unuci nekako morati da plate“.

novac, dolari
foto: Shutterstock

Ranije ove nedelje, tehnološki milijarder je na svojoj X platformi (bivši Tviter) podelio objavu na nalogu fokusiranom na finansije i ekonomiju, navodeći da će SAD morati da plate preko 1,2 biliona dolara kamate na dug u narednih 12 meseci, što navodno iznosi oko 25% državnih prihoda.

Ranije ovog meseca, Mask je upozorio da trenutna stopa državne potrošnje dovodi SAD na brzu stazu bankrota i da prekomerna potrošnja vlade podstiče inflaciju.

U avgustu je Ministarstvo rada SAD izvestilo da je godišnja inflacija pala ispod 3% u prethodnom mesecu, prvi put od 2021. Cene roba i usluga porasle su za 2,9%, dok je bazna inflacija, koja isključuje prehrambenu i energetsku industriju, porasla za 2,9%. porasla za 3,2% u odnosu na prethodnih 12 meseci

Kurir.rs/Blic/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track