SVANUĆE SVIMA KOJI KORISTE OVU KARTICU: Uvodi se nova usluga koja će olakšati korišćenje onlajn bankarstva - Evo kad se očekuje
Foto: Profimedia

SVANUĆE SVIMA KOJI KORISTE OVU KARTICU: Uvodi se nova usluga koja će olakšati korišćenje onlajn bankarstva - Evo kad se očekuje

InfoBiz -

Kartičarska kompanija Visa (Viza) je objavila da planira uvođenje namenske usluge za bankovne transfere, preskačući kreditne kartice i tradicionalni proces direktnog zaduživanja.

Kompanija Viza, koja je uz Masterkard (Mastercard) jedna od najvećih svetskih mreža za kartičarske transakcije, saopštila je u četvrtak da planira uslugu za plaćanje računa na račun (A2A) u Evropi sledeće godine.

Korisnici će moći da podese direktna zaduženja – transakcije koje uzimaju sredstva direktno sa vašeg bankovnog računa – u prodavnicama e-trgovine sa samo nekoliko klikova.

Precizirali su da će potrošači moći lakše da prate ova plaćanja i da reaguju na bilo kakve probleme klikom na dugme u svojoj aplikaciji za mobilno bankarstvo, uživajući sličan nivo zaštite kao kada koriste svoje kartice.

kartice
foto: Printscreen Youtube

Usluga bi trebalo da pomogne ljudima da se izbore s problemima kao što su neovlašćeno automatsko obnavljanje pretplata, tako što će olakšati poništavanje transakcija direktnog zaduženja i povrat novca, kažu iz kompanije.

A2A usluga neće na početku biti dostupna za plaćanje servisa poput TV striminga, članstva u teretani i dostave hrane, dodaju iz Vize, ali to je planirano za budućnost.

Proizvod će u početku biti lansiran u Velikoj Britaniji, i to već početkom 2025. godine, nakon čega sledi nordijski region i ostatak Evrope kasnije 2025. godine.

Problem direktnog zaduženja

CNBC navodi da je problem sa plaćanjima trenutno u tome što kada potrošač postavlja plaćanje za račune za komunalije, npr. ili brigu o deci, mora prethodno da ispunini obrazac/nalog za direktno zaduženje.

Ovaj način, međutim, potrošačima nudi nizak stepen kontrole, jer moraju da dele svoje bankovne i lične podatke, koji nisu sigurni i imaju ograničenu kontrolu nad iznosom plaćanja.

Kartice, Platne Kartice, Ukidanje
foto: Shutterstock

Statična direktna zaduženja, na primer, zahtevaju unapred obaveštenje o svim promenama uzetog iznosa, što znači da morate ili otkazati direktno zaduživanje i postaviti novo ili izvršiti jednokratni prenos sredstava.

Uz Viza A2A, potrošači će moći da postave varijabilna ponavljajuća plaćanja (VRP), novu vrstu plaćanja koja omogućava ljudima da vrše i upravljaju ponavljajućim plaćanjima različitih iznosa.

- Želimo da uvedemo metode plaćanja putem banke u 21. vek i da potrošačima pružimo izbor, bezbrižnost i digitalno iskustvo koje poznaju i vole – rekla je Mendi Lemb, izvršna direktorka Vize za Veliku Britaniju i Irsku, u korporativnoj izjavi objavljenoj u četvrtak, navodi Ubrzanje.rs.

- Zato sarađujemo sa britanskim bankama i učesnicima otvorenog bankarstva, donoseći našu tehnologiju i dugogodišnje iskustvo na tržištu platnih kartica kako bismo stvorili otvoreni sistem za A2A plaćanja i omogućili dalji razvoj usluge.

Grčka, plaćanje, kartica
foto: Shutterstock

Tehnologija otvorenog bankarstva

Viza A2A proizvod se oslanja na tehnologiju zvanu otvoreno bankarstvo, koja zahteva od zajmodavaca da pruže trećim stranama fintech pristup podacima potrošačkog bankarstva.

Otvoreno bankarstvo je tokom godina steklo popularnost, posebno u Evropi, zahvaljujući regulatornim reformama bankarskog sistema.

Tehnologija je omogućila nove usluge plaćanja koje se mogu direktno povezati s bankovnim računima potrošača i autorizovati plaćanja u njihovo ime – pod uslovom da imaju jasnu dozvolu klijenta.

Viza je 2021. godine kupila Tink, uslugu otvorenog bankarstva, za 1,8 milijardi evra. Do dogovora je došlo nakon odustale ponude Vize za kupovinu konkurentske firme Plaid, takođe iz sektora otvorenog bankarstva.

BiznisKurir/BizPortal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track