POZNATI TRGOVINSKI LANAC GODINAMA VARAO KUPCE! Evo koje trikove su koristili za proizvode na akciji - Konačno sve razotkriveno!
Foto: Shutterstock

sramota

POZNATI TRGOVINSKI LANAC GODINAMA VARAO KUPCE! Evo koje trikove su koristili za proizvode na akciji - Konačno sve razotkriveno!

InfoBiz -

"Volmart" je jedan od najvećih i najpoznatijih trgovinskih lanaca u SAD sa više od 11.000 lokala u 27 zemalja.

U 2022. je devetu godinu zaredom proglašena za najveću svetsku kompaniju po prihodima, ali ovaj gigant se suočava sa sve više tužbi u poslednje vreme, između ostalog, za varanje kupaca.

Tužba koja je najviše odjeknula jeste za neetično vaganje i pakovanje svinjskog i živinskog mesa i ribe u supermarketima pri čemu su obmanjeni kupci. Iako je sve vreme negirao optužbe, "Volmart" je uspeo da se nagodi za iznos od 45 miliona dolara.

Kupci koji su kupovali u spornom periodu dobili su pravo da uz račun ostvare povraćaj novca u iznosu od dva odsto.

Virdžinija, Volmart
foto: EPA Shawn Thew

Consumer Reports je izanalizirao kako su varali nesmotrene kupce.

Sistem naprosto povećavao težinu

Komad mesa težio je 15,28 funti, što znači da je kupac na sniženju trebalo da ga plati 15,07 umesto redovnih 22,76 dolara, ali kompanija se dosetila trika - prilikom obračuna, sistem je naprosto povećao težinu proizvoda upravo toliko da cena dosegne redovnu, pa je potrošač na kraju zapravo platio puni iznos umesto akcijskog, prenela je Slobodna Dalmacija.

Drugi primer odnosi se na pakovane svinjske šnicle - snižena cena na polici je 4,16 dolara za funtu (0,454 kg) dok redovna na paketu iznosi 5,17 dolara pa bi paket težine 1,98 funti na popustu trebalo da košta 9,25 umesto 10,24 dolara. Zahvaljujući triku, potrošač je platio pun iznos, a ne umanjenu cenu proizvoda.

Virdžinija, Volmart
foto: EPA Shawn Thew

Povlačanje proizvoda

Povlačenje proizvoda je svakodnevna pojava u trgovačkoj industriji, ali se čini da nikad nije imala veći opseg. Mnogi najveći brendovi povlače veliku količinu robe kojoj je rok istekao ili nije bezbedna za kupce.

Upravo taj problem je imao i "Volmart", kao i mnogi američki supermarketi. Sladoled, kafa i viršle povučeni su sa polica u njihovim prodavnicama, a sada je Uprava za hranu i lekove (FDA) najavila povlačenje još svežih proizvoda, tako da je konačna cifra 27.

Proizvodi su distribuirani u 17 država i, pored "Volmarta", prodavani su u maloprodajnim objektima kao što "Aldi i Kroger", piše Kvarc.

Najveći procenat povučene robe predstavljaju prehrambeni proizvodi, sveži ili zaleđeni, a slede kućni aparati, igračke za decu i odeća.

Kad je reč o hrani, najopasnije je prisustvo salmonele, aflatoksina, listerije i sličnih štetnih supstanci, a neretko se desi da u proizvodu bude pronađen ostatak metala, drveta ili plastike.

BiznisKurir/B92

Bonus video:

01:45

UREDNO NAM NAPLAĆUJU KESE KOJE NE ZADOVOLJAVAJU PROPISE! Zaštitnik potrošača objasnio u čemu je problem (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track