IMAMO REKORDNO MALU STOPU NEZAPOSLENOSTI Mali: Ako nastavimo da vodimo odgovornu politiku, prosečna plata će biti 1.400 evra
Foto: Printscreen/TV Prva

IMAMO REKORDNO MALU STOPU NEZAPOSLENOSTI Mali: Ako nastavimo da vodimo odgovornu politiku, prosečna plata će biti 1.400 evra

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je, gostujući na TV Prva, da su plate u Srbiji prvi put prešle 100.000 dinara.

"Ako tako nastavimo u decembru ove godine imaćemo plate oko 920 evra, a onda prelaze i 1.000 evra. Ako nastavimo da vodimo odgovornu politiku, prosečna plata će biti 1.400 evra", kazao je ministar.

Dodao je da je 2008. godine svaka četvrta bila nezaposlena.

Siniša Mali
foto: Printscreen/TV Prva

"Od 2008. do 2012. godine, katanac je bio na većini firmi. Mi u ovom trenutku imamo 2 miliona 360 hijlada ljudi, i isto toliko zaposlenih. Nama je stopa nezaposlenosti 9,4 odsto i ide nadole. To je rekordno najniža stopa nezaposlenosti".

"Minimalna zarada, kada pregovaramo sa poslodavcima i sindikatima, oni odbijaju naše predloge. Na nama je da nađemo sredinu gde će svi biti zadovoljni. Već godinama unazad odgovorno balansiramo i vodimo tu politiku. Od januara ove godine minimalna zarada je porasla 17,8 odsto. Vi imate 13 odsto povećanje minimalne zarade".

"2020. godine staje ceo svet, kreće kovid, ali Srbija odlično barata situacijom. Od 2021. godine kreće inflacija kao posledica korone. Kreće sukob u Ukrajini, energetska kriza u svetu. Srbija je reagovala kako treba. Inflacija je kumulativno porasla 37 posto. Neto zarade u Srbiji 64,9 odsto nominalno, ili 20 odsto realno", kazao je.

Siniša Mali
foto: Printscreen/TV Prva

Kaže da su i penzije veće.

"Veoma smo pažljivo razmišljali o svemu tome, razmišljali smo o svemu. Podizali smo plate i penzije tokom krize, što je upravo bio jedan od pogona da nam raste BDP i da nam ekonomija ne stane. U Nemačkoj imate pad ekonomije i privrede jer im je ekonomija stala", objašnjava.

Kaže da morate da se vodite nekim brojkama u odgovornoj politici i da je Srbija zbog toga ovde gde jeste.

"Mi i dalje odvajamo ogroman novac u sve ono što menja kvalitet života građana Srbije. Nije slučajno da mi imamo 4.5 milijardi evra stranih investicija u Srbiji, to je zato što se Srbija promenila, atraktivna je, bolja", kaže.

"Mi imamo ogroman novac na računu budžeta. Preko 7 milijardi. I ove plate o kojima govorimo, mnogo je bolje nego pre 7 godina. Da nam je prethodna vlast ostavila sve sjajno, rezultati bi sada bili i još bolji. Tada je minimalna zarada bila oko 15 hiljada dinara", dodao je.

Nadovezao se na reči predsednika Srbije i kaže da će uskoro izaći sa preciznim detaljima minilanih zarada.

"Nama će penzije sigurno i najmanje ići gore za 10 odsto. Ako je bilo 14 odsto povećanje, ići će i sledeće godine. Plate ćemo videti koliko, ali i da rastu prosvetarima srazmerno ostalima u javnom sektoru. I privatni sektor pokazuje odlične rezultate".

"Ako vam je prosečna penzija 2012. godine bila 200 evra, a danas je 390 evra, ako povećamo za 10 posto to je 39 evra. Zato smo sigurni da ćemo i sledeće godine ovo ispuniti. Ovo je ogroman za sve nas", kaže.

Dodao je da je najprecizniji pokazatelj prosečna zarada i on je relativno stabilan.

"Ako je medijalna zarada 77 hiljada dinara, onda je bila 20 hiljada dinara".

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna neto zarada u maju 2024. godine iznosila 100.170 dinara, odnosno 855 evra.

Mali je ranije objavio da plate u celoj Srbiji rastu iz godine u godinu, a sa povećanjem plata, penzija i minimalne cene rada nastaviće i sledeće godine.

Kurir.rs/B92/TV Prva

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track