ZA PAMETNA BROJILA STIŽE KREDIT OD 80 MILIONA €: Potpisan ugovor Elektrodistribucije Srbije i Evropske centralne banke
Foto: Sitel-Mikroelektronika

ZA PAMETNA BROJILA STIŽE KREDIT OD 80 MILIONA €: Potpisan ugovor Elektrodistribucije Srbije i Evropske centralne banke

InfoBiz -

Predstavnici Elektrodistribucije Srbije i Evropske investicione banke (EIB) potpisali su danas ugovor o kreditu, vrednosti 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja oko 400.000 pametnih brojila širom zemlje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Novcem iz kredita zamenićemo oko 400.000 postojećih brojila i postaviti nova koja koriste najsavremenije tehnologije. Time će se stvoriti uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, što je posebno važno u danima nadprosečne potrošnje zbog vremenskijh prilika - rekla je ministarka rudarstva i eneregetike Dubravka Đedović Handanović.

Dodala je da će se zamenom brojila smanjiti greške u očitavanju i olakšati integracija obnovljivih izvora energije, s obzirom na to da domaćinstva kupci-proizvođači električne energije moraju da ugrade pametna brojila.

Ukupan broj prozjumera u poslednjih 18 meseci povećao se, prema njenim rečima, oko sedam puta.

pametna brojila
foto: Sitel-Mikroelektronika

Dodala je da će se, zahvaljujući ovim sredstvima, finansirati zamena brojila u Kruševcu, Užicu, Vranju, Mladenovcu, Prokuplju, Leskovcu, Jagodini, Valjevu, Smederevu, Šapcu i Lazarevcu.

Ona je podsetila da je Evropska unija prepoznala potrebe Srbije za modernizacijom distributivnog sistema.

- EU je već donirala 110 miliona evra i do danas postavljeno je više od 360.000 pametnih brojila od 523.000 koliko je planirano. Obezbedili smo dodatnih 80 miliona evra kod EIB, kao i sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj za postavljanje više od 600.000 pametnih brojila jer želimo da naš distributivni sistem prati najsavremenija tehnološka rešenja - rekla je Đedović Handanović.

Svi podaci, kako je rekla, nalaziće se na jednom mestu, moći će da se prati potrošnja i njom efikasnije upravlja, uoče kad i kako može da se štedi energija, a sam sistem pratiće promene u očitanim podacima i ukazivati na eventualne kvarove ili probleme koji će moći brže da se otklone.

Potpredsednik Evropske investicione banke, Robert de Grot rekao je da ta finansijska institucija podržava Srbiju u unapređenju distributivne mreže.

- Današnji potpisi su u skladu sa ulogom EIB kao klimatske banke EU, kao i ciljevima zemlje u pravcu postizanja zelene tranzicije - rekao je Robert de Grot.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track