KOZMETIČKI GIGANT UGROZIO ZDRAVLJE BEBA! Moraju da plate 700 miliona dolara, reklamirali proizvod koji izaziva teška oboljenja
Foto: Shutterstock

KOZMETIČKI GIGANT UGROZIO ZDRAVLJE BEBA! Moraju da plate 700 miliona dolara, reklamirali proizvod koji izaziva teška oboljenja

InfoBiz -

Farmaceutski kozmetički gigant Džonson i Džonson pristao je da plati 700 miliona dolara za rešavanje slučaja u vezi sa, kako su tužioci rekli, obmanjujućim oglašavanjem koje je štetilo potrošačima. U stvari, u svojim reklamama za puder za bebe, rekli su da je bezbedan za upotrebu, iako sadrži talk, za koji se veruje da izaziva rak i mezoteliom (tumor tanke, providne, dvoslojne membrane koja pokriva i oblaže unutrašnjost grudnog koša i stomaka).

Slučaj je uključivao 42 američke savezne države, a sudski postupak vodili su državni tužioci Floride, Severne Karoline i Teksasa.

Beba
foto: Shutterstock

- Ovo je veliki korak napred za bezbednost potrošačkih proizvoda jer je kompanija Džonson i Džonson prestala da proizvodi i plasira proizvode koji sadrže talk koji mogu biti povezani sa ozbiljnim zdravstvenim problemima - rekla je državna tužiteljka Floride Ešli Mudi.

Prošle godine, kompanija je prestala da prodaje sve svoje proizvode u prahu na bazi talka na globalnom nivou, zamenivši talk kukuruznim skrobom.

Više od 61.000 ljudi podnelo je tužbe protiv Džonson & Džonsona do 31. marta. Kompanija je u maju predložila da plati 6,5 milijardi dolara tokom 25 godina preko svoje podružnice u stečaju LTL Management za rešavanje svih nerešenih i budućih američkih tužbi u kojima se navodi da puder za bebe i drugi proizvodi na bazi talka izazivaju rak jajnika.

biznis.kurir.rs/QZ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track