Poslovna zgrada u Njujorku, u vlasništvu pridružene kompanije Related Cos, biće prodata uz veliki popust, odražavajući duboku krizu tržišta komercijalnih nekretnina u SAD.

Već se znaju i kupci: Empire Capital Holdings i Namdar Realty Group saglasili su se da kupe nekretninu za manje od 50 miliona dolara, tvrde ljudi upućeni u stvar koji su tražili da ne budu identifikovani pozivajući se na privatne informacije. To bi bio popust od otprilike 67 procenata u odnosu na skoro 153 miliona dolara, za koliko je Uprava povezanih fondova kupila pre samo 6 godina.

njujork.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Dogovor je sklopljen po modelu kratke prodaje, što znači da su Related i njegovi zajmodavci, uključujući Canadian Imperial Bank of Commerce, pristali da prodaju imovinu za manje od neotplaćenog iznosa hipoteke, rekli su izvori na koje se poziva Fortune. Stanje kredita za zgradu-toranj je bilo više od 100 miliona dolara.

OPŠTI PAD TRŽIŠTA

Procena kancelarijskih nekretnina širom SAD-a je naglo pala jer su troškovi zaduživanja porasli, a potražnja se pokolebala s porastom rada na daljinu. Dok su novoizgrađene ili renovirane poslovne kule uspele da privuku stanare po visokim cenama, starije zgrade su se borile da popune prostor.

Kratkoročne prodaje postale su česta praksa u kancelarijskom sektoru jer su vrednosti pale ispod iznosa kredita, prenosi Investitor.

Zgrada od 10 spratova u četvrti Hell’s Kitchen na Menhetnu ima otprilike 20.400 kvadratnih metara prostora. Među poznatijim zakupcima prostora su Battery Studios i oglasna agencija AKA.

Brokerska kuća CBRE Group Inc. vodila je prodaju, a kupci i prodavci su odbili su da daju izjave o kupoprodaji.

biznis.kurir.rs/Investitor