GAJENJE OVE PTICE MOŽE MNOGO DA VAM DONESE: Nisu potrebna velika ulaganja, ni posebna briga, a korist je i više nego odlična
Foto: Youtube prtscr / Maria Alejandra Cardona

GAJENJE OVE PTICE MOŽE MNOGO DA VAM DONESE: Nisu potrebna velika ulaganja, ni posebna briga, a korist je i više nego odlična

InfoBiz -

Sigurno ste bar jednom zastali kraj dvorišta gde je paun glavna zvezda, dok vas nije oteralo njegovo piskavo oglašavanje. Raskošne boje ove ptice kod svih izazivaju divljenje i privlače mnogo pažnje, koju on obožava.

Paun – poreklo i simbolika

Paun je ptica raskošne lepote perja koja pripada porodici fazana. Rod pauna se deli na dve vrste: indijski paun (Pavo cristatus) i zeleni paun (Pavo muticus) koga zovu još i „nemi“. Najčešće naseljava istočnu i južnu Indiju, ali i ostrvo Cejlon. Voli život u brdovitim i planinskim predelima, čak i do 2.000 metara nadmorske visine.

Njegova prirodna staništa su šume, a zbog svoje popularnosti i lepote sve više se može naći i u vrtovima, dvorištima i parkovima, gde služi kao ukras, i gde može slobodno da se razmeće svojom lepotom.

Paun
foto: Reuters

Paun kao ljubimac

Ukoliko ste čvrsto rešeni da uzmete ovu pticu za ljubimca, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Najpre, treba napomenuti da su pauni vrlo osetljivi kada su mladi – smeta im kiša i rosa, pa ih treba od njih čuvati. Postoje čak primeri da je došlo do uginuća, ako se desilo da paun do 3. meseca starosti pokisne.

Šta još treba da znate:

Društvo – pauni su društvene životinje, pa se preporučuje da ih uzimate u paru, inače budu usamljeni.

Smeštaj – paun mora imati dosta mesta za „šepurenje“, u suprotnom oštećuje mu se perje, a i neće biti dobro raspoložen.

Paun
foto: ZED JAMESON / Sipa Press / Profimedia

Hrana – ne zahteva nikakvu specijalnu hranu. Njegovu ishranu čine biljke, latice cveća, razne semenke, zrnevlje i meko korenje. Od životinja, hrane se miševima, gušterima, manjim zmijama i insektima.

Zdravstvena nega – imaju „slabe tačke” na koje treba obratiti pažnju. Treba redovno proveravati oči, disanje, higijenu ptice, kloaku, boju perja i apetit.

Iskoristite perje

Iako nam je svima prva asocijacija za upotrebu perja pauna modna industrija (kreacije visoke mode, razne vrste modnih dodataka), zatim uređenje prostora i ukrasi - pera pauna koriste i ribolovci.

Naime, deo pera, takozvano „oko“, tradicionalno se koristi za izradu tela mušica u ribolovu, pri čemu se iskoristi celo pero. Od isperaka se prave tela mušica i „leđa“ strimera.

Paun
foto: Profimedia

Zašto se koristi baš paunovo pero? Prvi razlog je materija od koje je pero sazdano – ona slabo upija vodu i lako se formira u oblik tela mušice. Drugi razlog je boja i sjaj pera ove ptice – idealna je za kopiranje izgleda insekata.

Bilo da vidite neku korist od gajenja ove specifične ptice u vašem dvorištu, ili mislite da bi vam on samo smetao, ne možete poreći da njegovo prisustvo unosi boju i živost u svakodnevni život jednog domaćinstva.

BiznisKurir/Agromedia

Bonus video:

02:16

SRBI MASOVNO KUPUJU PAUNOVE: Ptice štite od bolesti, šire pozitivnu energiju i najavljuju nepogodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja