Putin: Gasprom nije monopolista

Putin: Gasprom nije monopolista

InfoBiz -
Gasprom zauzima oko 27 odsto evropskog tržišta, dok na norveške kompanije otpada 29 odsto. Pa kakav je to monopolizam, pita predsednik Rusije

MOSKVA - Žalbe Evropske komisije na kompaniju Gasprom kao monopoliste su neosnovane, izjavio je danas u Moskvi predsednik Rusije Vladimir Putin. Predsednik Putin je na investicionom forumu „Rusija zove“, istakao i da ukoliko se u aktivnosti gasnog holdinga uoče slučajevi korupcije, njima treba da se bavi policija.

Prema Putinu, Gasprom zauzima oko 27 odsto evropskog tržišta, dok na norveške kompanije otpada 29 odsto.„Pa kakav je to monopolizam? I s tim u vezi mi sve češće čujemo žalbe kako Gasprom vodi biznis, da tamo ima i nekih korupcionaških elemenata. Pa verovatno ima. Ali za to postoji milicija, ili kako je sad moderno reći policija, koja treba da lovi i zatvara. I ja smatram da bi to bilo veoma ispravno“, rekao je ruski lider. Putin je dodao da za sniženje cena za konačnog potrošača u Evropi treba posmatrati strukturu formiranja cena, pre svega poresku komponentu.

Predsednik Rusije je napomenuo da potrošač plaća cenu u kojoj portezi učestvuju sa oko 60 odsto. Putin je takođe rekao da su organi reda dobili od njega nalog da provere aktivnost Gasproma u vezi kupovine po povišenim cenama. "Ja već znam za to i organima reda sam više puta davao nalog. Oni tamo stalno rade i ako nešto iskopaju, ode taj u zatvor“, naveo je ruski Putin i podsetio da i u Evropi postoji značajno podizanje cena.

„U evropskim zemljama, da bi gas došao do konačnog potrošača prolazi kroz nekoliko kompanija – nakupaca. A možda da se one uklone? Ko na tome dobija? Zato dajte da gledamo čitav lanac“, dodao je Putin. Početkom septembra Evrospka komisija je pokrenula antimonopolsku istragu protiv Gasproma, sumnjajući da ruski gigant stvara prepreke za poštenu konkurenciju u Istočnoj Evropi, kao i da uspostavlja nepravedne tarife za svoje klijente. Gasprom je, pak, te akcije ocenio kao pokušaj pritiska da bi snizio cenu gasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track