ČADEŽ POZVAO ITALIJANE DA ULAŽU U SRBIJU! U 1.300 italijanskih firmi u Srbiji radi 30.000 radnika, a OVO je šansa za nove poslove
Foto: Shutterstock

Forum u Trstu

ČADEŽ POZVAO ITALIJANE DA ULAŽU U SRBIJU! U 1.300 italijanskih firmi u Srbiji radi 30.000 radnika, a OVO je šansa za nove poslove

InfoBiz -

Zelena tranzicija, informaciono komunikacione tehnologije, veštačka inteligencija i biotehnologije, pored tradicionalnih sektora saradnje, biće u fokusu Poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika koji se održava sutra u Trstu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u intervjuu za italijansku novinsku agenciju "Nova".

- U Srbiji radi 1.300 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 30.000 ljudi, skoro kao mali grad. Italija je jedan od naših većih trgovinskih partnera, sa kojim smo dostigli razmenu robe i usluga od oko pet milijardi evra, a 60 odsto italijanskih kompanija u Srbiji su mala i srednja preduzeća - izjavio je Čadež. On je ukazao da ekonomske odnose Italije i Srbije karakteriše višedenijska uspešna saradnja, koja sada dobija nove šanse za dalje unapređenje.

- Poslovni forum srpskih i italijanskih privrednika, drugi za godinu dana, okupiće više od 200 kompanija, a učestvovaće i visoki politički zvaničnici, što je veoma značajno jer su mnogi naši projekti deo velikog Vladinog državnog plana i finansiraju se iz javnih izvora, poput onih o infrastrukturi, zelenoj tranziciji, održivosti - istakao je Čadež.

Marko Čadež
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Predsednik PKS navodi da su italijanske kompanije bile preteča u mnogim sektorima,poput Fijata u automobilskoj industriji i zajedničkog preduzeća Fintela i MK grupe, koje je sagradilo prvi vetropark u našoj zemlji.

- IKT sektor kontinuirano raste oko 40 odsto godišnje a stopa rasta se i dalje povećava. Na polju novih tehnologija, Srbija je danas prepoznata kao jedan od najkonkurentnijih centara. Imamo 6,5 miliona stanovnika i očekuje se da vrednost izvoza softvera ove godine dostigne oko pet milijardi evra, a 10 milijardi će, prema projekcijama, dostići 2027. Tu konkurentsku prednost prepoznaju italijanske kompanije i dolaze u Srbiju - naglasio je Čadež.

On je ukazao je da će Beograd 2027. biti centar sveta, da se očekuje se ogroman razvoj u oblasti nekretnina i infrastrukture i da je to prava prilika za italijanske kompanije.

- Trst je veoma važan kao pomorsko čvorište i centar trgovine između Zapadne Evrope, Italije i našeg jugoistočnog dela Evrope. Veze postoje, samo se moraju potpuno modernizovati - dodao je.

Predsednik PKS podsetio je na konkurentsku prednost Srbije zahvaljujući sporazumima o slobodoj trgovini, ne samo sa EU, već sa Turskom, Kinom i sa svim bivšim sovjetskim republikama, koji omogućuju direktan bescarinski pristup tržištima sa 2,8 milijardi potrošača.

- Zapadni Balkan je region u Evropi koji će imati najveći rast u narednih pet do sedam godina, računajući početnu tačku na kojoj smo sada - naglasio je Čadež.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track