ČUDO OD TRAKTORA I MODNA REVIJA! Na Zlatiboru počeo prvi Međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma (FOTO)
Foto: Kurir/Z.G.

ČUDO OD TRAKTORA I MODNA REVIJA! Na Zlatiboru počeo prvi Međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma (FOTO)

InfoBiz -

Na Zlatiboru je počeo prvi Međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma, na kome 40 proizvođača iz Srbije, Crne Gore i BiH ima štandove na Kraljevom trgu, a oko 20 izlagača je sa traktorima, poljoprivrednim mašinama i prključcima popunilo prostor kod Sportsko rekreativnog centra.

Posetioci su imali priliku da probaju razne ukuse pita, suvog mesa, mlečnih proizvoda, meda, rakije, da se upoznaju sa starim zanatima, ali sa lepotama seoskih domaćinstava koja se bave turizmom.

Mnoge je privukla poljoprivredna mašina robot.

Zlatibor, Sajam poljoprivrede
foto: Kurir/Z.G.

- Ova mašina robot može da kosi, frezira, da vuče prskalicu, da plevi, da reže grožđe, a uz dodatke koji se prave u Engleskoj može da bere maline i borovnice. Za mnogo toga je namenjen. Cena mu je 75.000 evra, a Ministarstva poljoprivrede daje subvencije od 50 do 75 posto za poljoprivredne mašine – rekao je predstavnik firme, koja je izložila ovaj traktor-robot i dodao da do kraja godine već imaju da isporuče tri ovakve mašine u okolini Niša.

Posetioci sajma su mogli da uživaju i na prvoj modnoj reviji Branke Aleksandrić, koja svoje kreacije odevnih predmeta i torbi pravi od čiste vune, a sve radi na razboju u svojoj maloj radnji u centru Zlatibora.

1 / 8 Foto: Kurir/Z.G.

- Hobi sam pre 20 godina pretvorila u posao. Ima ljudi koji vole da nose ponča, pletene kape, kaputiće istkane na razboji. Vunu nabavljam iz ovih krajeva – rekla je između ostalog Branka, dok su manekenke šetale po bini u njenim modelima.

Sajam je otvorio Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Zlatibor, Sajam poljoprivrede
foto: Kurir/Z.G.

- Zapadna Srbija je okosnica naše poljoprivrede a i turizma. Ideja o ovom sajmu se rodila prošle godine je i sada je realizovana. Manifestacija će u budućnosti biti jedan brend ovog kraja i pokazaće snagu ovog kraja u poljoprivredi i turizmu – rekao je Bogićević i dodao da je ovom kraju potrebno više preradnih kapaciteta, pa i sirovine.

On je još rekao da su centar Zlatibor i okolna sela prelepi i pružaju mogućnost mnogim turistima, kako domaćim tako i stranim, da obiđu i da vide sve lepote Zlatibora.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, rekao je da ovaj sajam govori da su na pravom putu na kome se razvija poljoprivreda i turizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track