TOP 10 AUTOMOBILA KOJI PREBACUJU 500.000 KILOMETARA: Na listi vrhunski premium modeli, ali i vozila srednje cenovne klase
Foto: Zorana Jevtić

vrede svaki dinar

TOP 10 AUTOMOBILA KOJI PREBACUJU 500.000 KILOMETARA: Na listi vrhunski premium modeli, ali i vozila srednje cenovne klase

InfoBiz -

Automobili ne traju večno. Iako mogu da izdrže i nekoliko decenija, njihovi delovi propadaju, potrebne su sve češće popravke i na kraju je isplativije odvesti auto na otpad nego ga dalje popravljati.

Agencija za zaštitu okoline u SAD-u je objavila podatak da tokom životnog veka u proseku prolaze oko 320.000 kilometara.

S vremena na vreme čujemo priče o automobilima koji su prešli milion ili više kilometara te su dostigli iznadprosečnu starost. Međutim, takvi primerci su izuzeci.

Škoda Oktavija, Skoda Oktavia, Škoda Octavia
foto: Sue Thatcher / Alamy / Alamy / Profimedia

Trik dugotrajnog života je redovno održavanje. Redovni servisi, briga o komponentama, zamene po potrebi, pažljiva vožnja i parkiranje u garaži doprinose produženju veka trajanja.

Ali, postoje i automobili koji su sišli s proizvodne trake s velikom otpornošću. Uzimajući u obzir parametre kilometraže i trajanja koje su utvrdile različite organizacije i proizvođači, postoji nekoliko modela koji bez problema mogu da prevale pola miliona kilometara.

ElMotor renosi listu modela koji su uspeli da pređu 500.000 kilometara:

  1. Mercedes E klasa
  2. Peugeot 406
  3. Citroën Xantia
  4. Toyota Land Cruiser
  5. Mercedes S klasa
  6. Škoda Octavia
  7. Seat Toledo
  8. BMW Serije 5
  9. Audi A6
  10. Mercedes C klasa

Kao što ste videli, na listi se nalaze vrhunski premium modeli, ali i vozila srednje cenovne klase. Mnogi od njih, poput Toleda, Peugeota 406 ili Xantije, danas se više ne proizvode. Neko bi mogao da zaključi da automobili ‘iz prošlosti‘ traju duže u poređenju s današnjim modelima.

Kurir/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track