NEKOLIKO NAČINA DA SE PREPOZNA LAŽNA KOVANICA EVRA: Dobro je ispitajte a ako imate i ovaj uređaj posao je mnogo lakši
Foto: Bernd Leitner / imago stock&people / Profimedia

NEKOLIKO NAČINA DA SE PREPOZNA LAŽNA KOVANICA EVRA: Dobro je ispitajte a ako imate i ovaj uređaj posao je mnogo lakši

InfoBiz -

U Španiji je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica evra. Osumnjičeni, većinom Kinezi, puštali su kovanice u opticaj širom Evrope.

Kako prenosi Dojče Vele, krivotvorenje sredstava plaćanja nanosi ekonomsku štetu koja pogađa sve. Pogođeni su i oni koji su slučajno platili lažnim novcem ili ga dobiju kao sitniš: jer lažni novac se oduzima i nemate pravo na novčanu naknadu.

Ove sedmice novinske agencije su prenele vest kako je španska Policia Nacional razbila bandu krivotvoritelja za koje se tvrdi da su krivotvorene kovanice od dva evra stavljale u opticaj širom Europe. Uz pomoć internacionalne policijske organizacije EvropoI, uspeli su razotkriti radionicu u glavnom gradu pokrajine Kastilja-La Manča Toledu, koja je, prema tvrdnjama policije, 'najvažnije otkriće takve vrste u Evropi u poslednjih deset godina'.

evro, novac
foto: Profimedia

Banda je na evropsko tržište pustila gotovo 500.000 krivotvorenih kovanica visokog kvaliteta. Uhapšeno je deset osoba, za koje se navodi da su svi kineski državljani.

Španska policija je saopštila kako ovaj slučaj istražuje već šest godina. Istraga je, kako navodi dpa, 'bila iznimno teška i dugotrajna, ne samo zbog tajnosti unutar organizacije i zbog praktično nemogućeg praćenja krivotvorenog novca, što je karakteristično za krivotvorene kovanice.'

Iako ekonomska šteta u ovom konkretnom slučaju možda i nije bila velika (pola miliona krivotvorenih kovanica od dva evra ima protivvrednost samo od oko milion evra), uspeh policije ne treba podceniti.

Svako ko uspešno pušta krivotvorene kovanice u opticaj tokom dužeg vremena, neometano, širi svoju delatnost. Ovde je pre svega važan psihološki aspekt mogućnosti uveravanja građana da je njihov novac siguran i da zadržava svoju vrednost.

Kako možete proveriti autentičnost novčanice:

  • Osetite teksturu novčanice - papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na habanje od komercijalnih papira od celuloze.
  • Okrenite novčanicu prema izvoru svetlosti - morate videti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice.
  • Pogledajte novčanicu pod uglom - potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelivajućom bojom.
  • Ako ste u mogućnosti, obavite dodatne provere uz pomoć UV lampe, lupe i slično.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja